Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 18:18

Στα μονοπάτια του συντηρητισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Στα μονοπάτια του συντηρητισμού

Διαβάζοντας σχόλια που γράφτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα κάτω από το άρθρο “Γιατί οι Κρητικοί είναι καλύτεροι” προβληματίστηκα για μια ακόμα φορά, καθώς διαπίστωσα ότι το έλλειμμα αυτογνωσίας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό χάσμα που χωρίζει την Κρήτη από την Πελοπόννησο.

Οπως φαίνεται πολλοί συμπατριώτες μας αφενός δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και αφετέρου δεν έχουν καμία διάθεση να αναζητήσουν τους λόγους για τους οποίους η Πελοπόννησος παραμένει τουριστικά υπανάπτυκτη. Για αυτό και συνεχίζουν να αναζητούν τους υπευθύνους στο περιστύλιο της Βουλής αντί να αναρωτηθούν γιατί η ίδια οικονομική πολιτική έχει διαφορετικό αποτέλεσμα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Σε κάθε περίπτωση οι ρίζες του προβλήματος της τουριστικής υστέρησης της Πελοποννήσου θα πρέπει να αναζητηθούν βαθύτερα στο χρόνο, προκειμένου να εντοπιστούν μεταξύ άλλων οι πηγές της συντηρητικής νοοτροπίας που εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες "εξορίζει" όσους επιθυμούν να καινοτομήσουν. Με απλά λόγια: Για την οικονομική (και όχι μόνο την τουριστική) υστέρηση της Πελοποννήσου ευθύνεται κυρίως η συντηρητική νοοτροπία των κατοίκων της που αντιμετωπίζει τουλάχιστον καχύποπτα όχι μόνο κάθε προσπάθεια μεγέθυνσης της οικονομίας, αλλά και οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα μπορούσε να διαταράξει την κατεστημένη τάξη πραγμάτων. Ο συντηρητισμός των Πελοποννησίων εκδηλώνεται άλλοτε με δεξιό και άλλοτε με αριστερό πρόσημο, αλλά πάντα στο στόχαστρό του βρίσκεται η... οικονομική μεγέθυνση αφού και οι δύο πλευρές ανομολόγητα οραματίζονται μια σταθερή κλειστή οικονομία με μοναδικό ζητούμενο τη διανομή του προϊόντος. Εννοείται ότι και οι δύο πλευρές όταν δεν αγωνίζονται μαζί ενάντια στον κοινό εχθρό, τον "ξενόφερτο καπιταλισμό", στρέφονται οι μεν εναντίον των δε, σε έναν ατελείωτο "εμφύλιο" που κρατάει από το 1821 έως σήμερα. Στα διαλείμματα του "εμφυλίου", τα πρωτοπαλίκαρα και των δύο παρατάξεων μπαίνουν στο καφενείο του χωριού και με καμάρι λένε καταχειροκροτούμενοι στους συγχωριανούς τους: "Είμαστε ευλογημένος τόπος και παράγουμε τα καλύτερα προϊόντα".

Την ίδια ώρα 3 εκ. τουρίστες στην Κρήτη, 2,6 εκ. στα Δωδεκάνησα και 2,3 εκ. στα νησιά του Ιονίου γεύονται τα προϊόντα εκείνων των "ευλογημένων τόπων". Για την... πελοποννησιακή διατροφή ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να μάθει και τον 22ο αιώνα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 18:20

NEWSLETTER