Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 17:49

Απάντηση με επιχειρήματα στα σχόλια των λαϊκιστών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ο σχολιασμός της επίσκεψης του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη Μεσσηνία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα συνήθη όρια του λαϊκισμού που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στα παραδοσιακά… καφενεία.

Ετσι για μια ακόμα φορά ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά σχόλια για το κόστος της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου και κανένα για τα οφέλη από τη δωρεάν προβολή του τουριστικού προορισμού της Μεσσηνίας στα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα κόμματα έχουν εκπαιδεύσει τους ψηφοφόρους να ενδιαφέρονται μόνο για το κόστος αγνοώντας τα οφέλη που προσφέρει ένα έργο, μία υπηρεσία, μία εκδήλωση, μία συνάντηση ή μία επίσκεψη.
Δυστυχώς επίσης τα κόμματα εξουσίας όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση ενδιαφέρονται μόνο για τη φθορά της κυβέρνησης και γι’ αυτό αφήνουν στο απυρόβλητο ακόμα και τις πιο ακραίες αντιδημοκρατικές απόψεις. Γι’ αυτό και κανένας πολιτικός φορέας δεν τόλμησε να συγκρουστεί με όσους ταυτίζουν τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία με το ναζισμό και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ετσι και με πρόσχημα τις πολεμικές επανορθώσεις οι λαϊκιστές κατάφεραν για ακόμα μια φορά να θέσουν αυτή την ατζέντα τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στα καφενεία.
Θα μου πείτε: Γιατί πρέπει τα κόμματα και οι διανοούμενοι να απαντούν στους παλαβούς ή στους αντιδημοκράτες που συγχέουν (επειδή δεν γνωρίζουν ή συνειδητά) τη σημερινή με τη ναζιστική Γερμανία; Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Η “απάντηση” είναι επιβεβλημένη γιατί η υπεροπτική αντιμετώπιση του λαϊκισμού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη γιγάντωση του αντιδημοκρατικού μετώπου. Σε κάθε περίπτωση τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να εξηγήσουν με απλά και πειστικά επιχειρήματα ότι για να είναι αποτελεσματική η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία πρέπει να γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή και στα αρμόδια διεθνή όργανα. Διαφορετικά η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων θα έχει την ίδια ακριβώς τύχη με τη “διαπραγμάτευση Βαρουφάκη”, που ενώ ήταν πράγματι θεαματική αποδείχτηκε τελικά όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά και εθνικά ασύμφορη. Με άλλα λόγια: Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι κραυγές και οι τσαμπουκάδες οδηγούν μόνο σε "ατυχείς πολέμους" και απώλειες εθνικών εδαφών. Αντιθέτως οι εθνικές διεκδικήσεις αποκτούν οντότητα και δικαιώνονται μόνο όταν εκφράζονται συνταγμένα και στο πλαίσιο ισχυρών συμμαχιών.
Ετσι και αλλιώς κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και στην Ελλάδα το εθνικολαϊκιστικό παραμύθι που κυριάρχησε από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα και σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας είναι μόνιμο θύμα των μεγάλων συμφερόντων. Οι μεγάλες δυνάμεις είχαν, έχουν και θα έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και στο πλαίσιο των οποίων συνάπτουν συμμαχίες με μικρότερες δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτών των συμμαχιών η Ελλάδα τον περασμένο αιώνα είχε την "τύχη" να βρίσκεται στο στρατόπεδο των νικητών στους δύο Παγκοσμίους και στον Ψυχρό Πόλεμο, επειδή ακολούθησε τη φωνή της λογικής. Κανένας όμως δεν την εμποδίζει να ακολουθήσει σήμερα τις κραυγές του λαϊκισμού και να βρεθεί σε οποιοδήποτε στρατόπεδο επιθυμεί ο Γιάνης, ο Παναγιώτης, η Ζωή και... τα άλλα παιδιά.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 17:58