Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 13:23

Οποιος κοιτάζει πίσω του, σκοντάφτει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τον Μάιο του 2019 θα διεξαχθούν ταυτόχρονα οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να στηθούν και εθνικές κάλπες.

Η υπενθύμιση κρίνεται αναγκαία αφενός γιατί πολλοί ενδιαφερόμενοι για τα τοπικά αξιώματα ασχολούνται συνεχώς με το δέντρο, με συνέπεια να χάνουν το δάσος και αφετέρου γιατί οι διεθνείς εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο πολύ τις αυτοδιοικητικές εκλογές που δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι το Βερολίνο και το Παρίσι ψηφίζουν και για τον… δήμαρχο Καλαμάτας.

Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον υπερβολική η σημασία που αποδίδεται στη δυναμική που ενδέχεται να αναπτύξουν οι κεντροαριστεροί υποψήφιοι, όταν στις εκλογές της Βαυαρίας το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μετά βίας θα συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό. Δεν είναι όμως μόνο η Σοσιαλδημοκρατία κλινικά νεκρή στην Ευρώπη. Βαριά ασθενής είναι και η Χριστιανοδημοκρατία, η οποία μαζί με τη Σοσιαλδημοκρατία αποτέλεσαν τους δύο πυλώνες στήριξης του κράτους πρόνοιας και της σύγχρονης ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης. Η αμφισβήτηση των παραδοσιακών πολιτικών φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο νέα κόμματα αλλά και νέα πρόσωπα που τις περισσότερες φορές εφορμούν για την κατάκτηση της εξουσίας έχοντας λάβει το βάπτισμα του πυρός στην αυτοδιοίκηση.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα υπάρξουν τεκτονικές μετατοπίσεις σαν αυτές που συντάραξαν το μεταπολιτευτικό σύστημα στις εκλογές του Μαΐου το 2012. Είμαι απολύτως σίγουρος όμως ότι ενώ βαδίζουμε σε αχαρτογράφητες πολιτικές περιοχές, προσπαθούμε να προσανατολιστούμε κοιτώντας στον 20ό αιώνα. Και όποιος κοιτάζει πίσω του, απλώς σκοντάφτει.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 13:31