Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 20:13

Αναπτυξιακό εργαλείο ο χωροταξικός σχεδιασμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 Αυτοδιοίκηση και κεντρική εξουσία έχουν μάλλον συνειδητοποιήσει ότι το χωροταξικό χάος θέτει τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Ομως, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να απεικονιστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης σε έναν ψηφιακό χάρτη, ώστε να γνωρίζει ο επενδυτής σε ποιες εκτάσεις επιτρέπονται οι επιχειρήσεις και οι κατοικίες.

Το συμπέρασμα αυτό εξήγαγε όποιος άκουσε τον χθεσινό διάλογο του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και δήμαρχου Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εθνικού χωροταξικού σχεδίου.

Το θέμα το έθεσε ο κ. Καφαντάρης, τονίζοντας ότι είναι χρονοβόρα η διαδικασία σύνταξης των πολεοδομικών μελετών και ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες κάποιες φορές "διαγωνίζονται" μεταξύ τους για το ποια θα θέσει τα περισσότερα εμπόδια. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ρώτησε τον κ. Καφαντάρη για τις περιοχές του δήμου που έχουν ΣΧΟΑΠ ή ΓΠΣ, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει την πρόταση του ΤΕΕ που προβλέπει δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη με τις προβλεπόμενες χρήσεις γης.

Καταρχάς, και πριν σχολιάσουμε τα όσα ακούστηκαν στο διάλογο, θα ήταν πραγματικά παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η συζήτηση του χωροταξικού, αφού τις περισσότερες φορές οι αυτοδιοικητικοί απλώς υποβάλλουν αιτήματα στους υπουργούς, στους πρωθυπουργούς και στους εν αναμονή πρωθυπουργούς. Ευοίωνη επίσης είναι η στάση του κ. Μητσοτάκη, καθώς δεν προσπέρασε αδιάφορα το χωροταξικό, όπως έκαναν στο παρελθόν πολλοί πολιτικοί ιεραρχώντας το χαμηλά στην κλίμακα των αναγκών ενός σύγχρονου κράτους.

Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες δειλές προσπάθειες χωροταξικού σχεδιασμού ξεκίνησαν καθυστερημένα στην Ελλάδα, και τελικώς τόσο τα εθνικά ειδικά σχέδια (βιομηχανίας, τουρισμού κ.λπ.) όσο και τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια αποδείχτηκαν στην πράξη... ανεφάρμοστες εκθέσεις ιδεών, που τελικώς προκαλούσαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρούσαν να επιλύσουν. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια σύνταξης καινούργιων χωροταξικών σχεδίων - αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τον "ένοικο" του Μαξίμου, και τα καινούργια σχέδια θα έχουν την τύχη των προηγούμενων.

Ακόμα όμως και το ενεργό ενδιαφέρον του Μαξίμου δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού όπως πολύ σωστά είπε με άλλα λόγια ο κ. Καφαντάρης, οι περισσότερες εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι ικανές να προκαλούν δεκάδες προβλήματα για κάθε λύση που προτείνεται. Από εκεί και πέρα, μόνο μια κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη θα συγκρουστεί μέχρις εσχάτων με όσους επωφελούνται από το πολεοδομικό χάος που τρέφει τις πελατειακές σχέσεις.

Ειλικρινά δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά πολύ φοβάμαι ότι, ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση, καμία κυβέρνηση δεν διαθέτει βραχυπρόθεσμα τη δύναμη που απαιτείται για να γκρεμίσει τις αντιαναπτυξιακές δομές που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις μισού αιώνα. Ετσι κι αλλιώς δεν αρκούν οι... διαπιστώσεις "για να γυρίσει ο ήλιος".

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 20:15