Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 19:00

Η χαμένη αξιοπιστία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σε έρευνα του Pew Research Center η Ελλάδα "κατέκτησε" την τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης αναφορικά με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη σε 38 χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει πως τα δελτία ειδήσεων δεν είναι αντικειμενικά. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα μόνο το 18% πιστεύει πως τα δελτία ειδήσεων αντιμετωπίζουν δίκαια τα πολιτικά κόμματα, ενώ μόλις το 42% των Ελλήνων πιστεύει πως τα νέα που παρακολουθούν στα δελτία ειδήσεων είναι όντως τα πιο σημαντικά νέα της ημέρας.

Ουσιαστικά η έρευνα επιβεβαιώνει με επιστημονικά στοιχεία αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Η αξιοπιστία των περισσότερων ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης χρεοκόπησε το 2010 μαζί με την ελληνική οικονομία, επειδή το κοινό τους δεν ήθελε να πιστέψει ότι τελείωσε η εποχή της δανειακής ευημερίας. Ετσι και αλλιώς τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη νομιμοποίηση της "ήσσονος προσπάθειας" στηρίζοντας άκριτα όλους τους "δίκαιους αγώνες" των συντεχνιών και αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πελατειακές σχέσεις που υπονόμευαν την αξιοκρατία και τον ανταγωνισμό.

Με άλλα λόγια: Οι αναγνώστες, οι ακροατές και οι θεατές που είχαν εκπαιδευτεί να διαβάζουν πλειοδοτικές προσφορές για την αύξηση του εισοδήματος γύρισαν την πλάτη όχι μόνο στους πολιτικούς που ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν δανεικά για μοίρασμα, αλλά και στους... αγγελιοφόρους της είδησης που διέδιδαν τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι αστείρευτη η πηγή των δανεικών.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 19:04