Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 13:42

Θα γίνει της… Εσσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Θα γίνει της… Εσσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Μετά τη χρεοκοπία του 2010, δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εστίασαν υπέρμετρα στις εγχώριες ιδιαιτερότητες, αποσυνδέοντας την ύφεση της ελληνικής οικονομίας από την παγκόσμια κρίση του 2008, αλλά και την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού δικομματισμού από την άνοδο των αντισυστημικών δυνάμεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στο παγκόσμιο χωριό όμως, εκτός από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και τη συρρίκνωση της Νέας Δημοκρατίας, συμβαίνουν καθημερινά πολιτικές μετατοπίσεις που ήταν αδιανόητες τον 20ό αιώνα.

Ετσι λοιπόν, την Κυριακή που μας πέρασε, στις εκλογές που διεξήχθησαν στο ομόσπονδο γερμανικό κράτος της Εσσης (που είναι το 31ο πιο πλούσιο κράτος στον κόσμο) οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν 11 ποσοστιαίες μονάδες (27% από 38%) και οι Σοσιαλδημοκράτες 10,9 μονάδες (19,8% από 30,7%). Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι ακροδεξιοί εθνικιστές που αύξησαν τη δύναμή τους κατά 9% και οι Πράσινοι που πήραν 8% περισσότερες ψήφους.

Και αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει πλήρως όσους υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού δικομματισμού στην Ελλάδα δεν είναι “εθνική”, αλλά προάγγελος των παγκόσμιων ανακατατάξεων, που συντελούνται στον πολιτικό χάρτη εξαιτίας της κατάρρευσης των πολυσυλλεκτικών μαζικών κομμάτων του 20ού αιώνα. Μένει να δούμε αν η κατάρρευση των πολυσυλλεκτικών κομμάτων θα επηρεάσει και τις τοπικές εκλογές -και κυρίως αν οι προσωπικοί μηχανισμοί των υποψηφίων μπορούν να υποκαταστήσουν τα κομματικά δίκτυα, τα οποία παραδοσιακά διαδραμάτιζαν κυρίαρχο ρόλο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Με απλά λόγια: Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα διαπιστώσουμε εκτός όλων των άλλων εάν παραμένουν ζωντανές οι ρίζες του μεταπολιτευτικού δικομματισμού στην αυτοδιοίκηση, ή αν θα γίνει της... Εσσης, με συνέπεια να δούμε ακόμα και αυτοδιοικητικές συγκυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 13:35

NEWSLETTER