Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 18:14

Εσωκομματικοί αντάρτες στο δρόμο για την εξουσία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η προχθεσινή εικόνα των "γαλάζιων" και "πράσινων" περιφερειακών συμβούλων που εξακολουθούν να στηρίζουν τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζουν το διαζύγιο της περιφερειακής αρχής με τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αν δεν ήταν ανησυχητική θα ήταν απολαυστικά κωμική.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ήταν απλώς πολιτική αν τα "γαλάζια" και "πράσινα" μέλη του είχαν το θάρρος είτε να παραδώσουν την κομματική τους ταυτότητα ακολουθώντας τον κ. Τατούλη είτε να παραιτηθούν ακολουθώντας την πορεία του κόμματός τους. Επιχειρώντας να κρατήσουν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, οι "γαλάζιοι" και "πράσινοι" σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πάλαι ποτέ πανίσχυρων πολυσυλλεκτικών κομμάτων της Μεταπολίτευσης. Σε άλλες εποχές απλώς θα είχαν θέσει εαυτούς εκτός κινήματος και κανένας δεν θα ανησυχούσε ούτε για την πορεία της δημοκρατίας ούτε για τους αυταρχικούς δεσπότες που επιχειρούν να υποκαταστήσουν τα κόμματα σε Ανατολή και Δύση.

Γιατί όμως αποδυναμώνονται τα κόμματα; Μια πειστική εξήγηση δίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης Γιάννης Παπαδόπουλος στο βιβλίο του "Οι δημοκρατίες σε κρίση;" γράφοντας στην εισαγωγή: “... Η διεθνοποίηση της χάραξης δημόσιας πολιτικής και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί μειώνουν τον αριθμό των εργαλείων και το μέγεθος των πόρων που κατέχουν τα κόμματα για να εξυπηρετήσουν τους ψηφοφόρους τους και η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει αρνητικές συνέπειες για πολλούς που κατηγορούν αυτά τα κόμματα για την κατάστασή τους. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο κατά την οποία και πάλι για διάφορους λόγους (για παράδειγμα λόγω της αύξησης του μορφωτικού επιπέδου που καθιστά τους πολίτες καλύτερα ενημερωμένους και πιο επικριτικούς) η ταύτιση των πολιτών με τα κόμματα μειώνεται, το εκλογικό σώμα συμπεριφέρεται πολύ πιο ρευστά και η ψήφος γίνεται πιο εργαλειακή, όταν δεν αντικαθίσταται απλώς από αποχή. Καθώς τα κόμματα δυσκολεύονται πλέον να παράσχουν αγαθά, οι ψηφοφόροι δεν έχουν κίνητρα για να συγχωρήσουν τις πολιτικές ελίτ που θεωρούν ότι αποσύρθηκαν στον πιστό τους κόσμο”.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου παράξενο που κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν την κομματική απειθαρχία ως αντισυστημική επιλογή, με στόχο την αλίευση όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων διαμαρτυρίας. Μένει να δούμε αν τα κόμματα έχουν δύναμη να ανακόψουν το εσωκομματικό αντάρτικο ή αν θα παρακολουθήσουμε για ακόμα μια φορά απείθαρχα στελέχη να εκμεταλλεύονται το αντισυστημικό ρεύμα για να κατακτήσουν την εξουσία.

  

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 18:25