Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 16:15

Κοσμογονία πριν τη... χρεοκοπία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Κοσμογονία πριν τη... χρεοκοπία

Ακούγοντας τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να μιλάει στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την κοσμογονία έργων που συντελείται στην Πελοπόννησο, αναρωτήθηκα γιατί χιλιάδες νέοι επιστήμονες "σαμποτάρουν" το έργο της περιφερειακής αρχής και αναζητούν... εργασία στο εξωτερικό.

Καθώς ο κ. Τατούλης συνέχιζε να μιλάει για προγράμματα, συγκλίσεις και αναθεωρήσεις αυθορμήτως θυμήθηκα τους γραφειοκράτες της Σοβιετικής Ενωσης που λίγο πριν διαλυθεί η αυτοκρατορία τα έβλεπαν όλα... ρόδινα.

Ρώτησα λοιπόν τον κ. Τατούλη, αφού πρώτα του είπα πως τα προγράμματά του θυμίζουν τις τελευταίες μέρες της "Σοβιετικής Αυτοκρατορίας", αν μπορεί να κάνει κάτι για να μην φεύγουν οι επιστήμονες στο εξωτερικό. Αντιπαρέρχομαι (γιατί έτσι και αλλιώς δεν ενδιαφέρουν κανέναν) όσα επιχείρησε να μου προσάψει ο κ. Τατούλης και εστιάζω στις δύο απόπειρες να απαντήσει στο ερώτημα λέγοντας αρχικά ότι ο ίδιος ζήτησε... προγράμματα για τους νέους επιστήμονες και καταλήγοντας ζητώντας μου να απευθύνω το ίδιο ερώτημα στα κόμματα, διεκδικώντας παράλληλα να δοθούν αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση. Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο κ. Τατούλης πιστεύει ότι η ανεργία των νέων θα αντιμετωπιστεί με... προγράμματα και περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση ή αν απλώς το αφήγημα αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι τα προγράμματα, οι αναθεωρήσεις και οι συγκλίσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο τέλος θα έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με τα... πενταετή πλάνα των σοβιετικών γραφειοκρατών.

Αντιθέτως μόνο μια πολιτική που θα δίνει κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μπορεί να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της οικονομίας αλλά και τη δημογραφική συρρίκνωση της Πελοποννήσου. Δυστυχώς όμως όχι μόνο η περιφερειακή αρχή αλλά τόσο οι δημοτικές αρχές όσο και η κεντρική εξουσία πιστεύουν ότι τα... προγράμματα είναι πανάκεια και διαφωνούν μεταξύ τους μόνο για το ποιος θα τα διαχειριστεί. Δυστυχώς επίσης οι περισσότεροι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ιδιώτες είναι κακόβουλοι κερδοσκόποι και γι’ αυτό μόνο το κράτος και η αυτοδιοίκηση μπορούν να εκφράσουν το κοινό συμφέρον μοιράζοντας δανεικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Από εκεί και πέρα όποιος μιλήσει για αλόγιστη σπατάλη πόρων απλώς θα αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπιζόταν και όποιος μιλούσε για επικείμενη χρεοκοπία πριν το 2010. Και τότε και τώρα εντελώς συμπτωματικά οι πολιτικοί μιλούσαν για προγράμματα και κοσμογονία έργων.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 16:16

NEWSLETTER