Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 14:01

Περί όνου σκιάς... στα σύγχρονα Αβδηρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Περί όνου σκιάς... στα σύγχρονα Αβδηρα

Ο κατακερματισμός των παραδοσιακών κομμάτων οδηγεί από τη μια σε ενίσχυση του ρόλου των ακτιβιστικών ομάδων διαμαρτυρίας, που τείνουν να υποκαταστήσουν τις μαζικές οργανώσεις του παρελθόντος, και από την άλλη σε απολίτικες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες πηγάζουν από τις προσωπικές φιλοδοξίες των κομματικών στελεχών.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει αβίαστα όποιος περάσει έστω και μία ώρα στα κοινωνικά δίκτυα, διαβάζοντας “πολιτικές” αναρτήσεις για τα τοπικά θέματα της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Εννοείται ότι σ’ έναν φαύλο κύκλο τόσο οι αποσπασματικές ακτιβιστικές δράσεις όσο και οι απολίτικες εσωκομματικές έριδες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω απομαζικοποίηση των παραδοσιακών κομμάτων -από τα οποία ολοένα απομακρύνονται οι μετριοπαθείς πολίτες και όσοι βαρέθηκαν να ακούν διαφωνίες “περί όνου σκιάς”.

Επί τη ευκαιρία θυμίζουμε ότι η φράση “περί όνου σκιάς” πρωτακούστηκε στα Αβδηρα, όταν κάποιος επώνυμος Αβδηρίτης νοίκιασε έναν γάιδαρο (όνο) για να μεταφέρει αυτόν και τις αποσκευές του. Οταν όμως το μεσημέρι κάθισε να ξεκουραστεί στη σκιά του ζώου, ο αγωγιάτης ζήτησε επιπλέον αμοιβή για τη σκιά του γαϊδάρου -την οποία όμως αρνήθηκε ο ενοικιαστής. Η διαφορά οδηγήθηκε στα δικαστήρια και μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις έφτασε και στη Βουλή των Τετρακοσίων. Την περίοδο εκείνη οι πολίτες είχαν διαιρεθεί σε δύο στρατόπεδα, τους “Σκιερούς”, δηλαδή τους οπαδούς της σκιάς του όνου ως αυθύπαρκτου και αυτοτελούς πράγματος και τους “Ονικούς” που υποστήριζαν την έννοια του όνου ως συνολικού και ενιαίου αντικειμένου στη συναλλαγή.

Στα σύγχρονα Αβδηρα οι φανατικοί “Σκιεροί” και “Ονικοί” έχουν δημιουργήσει σελίδες και ψεύτικους λογαριασμούς στις σελίδες των κοινωνικών δικτύων, δίνοντας μάχες μεταξύ τους και καλώντας τους πολίτες να τιμωρήσουν στην κάλπη τους αντιπάλους τους. Την ίδια ώρα, διάφοροι “μαϊντανοί” που έχουν καταλάβει τα κομματικά αξιώματα ελλείψει ικανών στελεχών, παλεύουν κι αυτοί για τη σκιά του γαϊδάρου με στόχο να πλήξουν τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους, ώστε ν’ ανέβουν οι ίδιοι πιο ψηλά στην κλίμακα της ιεραρχίας.

Κάπου έξω μακριά ο άνεμος βογγά, ζυγώνουν καβαλάρηδες με όπλα και σκυλιά...

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 14:08

NEWSLETTER