Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 13:45

Ο τρίτος δρόμος για το Πάρκο Σιδηροδρόμων

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Ο τρίτος δρόμος για το Πάρκο Σιδηροδρόμων

Η απόφαση να τοποθετηθούν κάγκελα περιμετρικά του Πάρκου Σιδηροδρόμων εδράζεται σε τρεις αποτυχίες.

Καταρχάς η απόφαση επισφραγίζει την αδυναμία της δημοτικής αρχής να συντηρήσει τη δημόσια περιουσία, σε δεύτερο επίπεδο καταδεικνύει την αποτυχία της Αστυνομίας να περιφρουρήσει μια περιοχή στο κέντρο της πόλης και τρίτον δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες των συλλόγων που ενώ φιλοξενούνται δωρεάν στο πάρκο, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τους βανδαλισμούς που γίνονται σε αυτό.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ η δημοτική αρχή, η Αστυνομία και οι συλλογικότητες δεν μπορούν να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία, κανένας δεν αντιδρά που ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κίνησε γη και ουρανό για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση - αξιοποίηση των 57 παραθαλάσσιων στρεμμάτων της Δυτικής Παραλίας. Αλήθεια πώς θα προστατέψει και αυτές τις εκτάσεις, ενώ δεν μπορεί να συντηρήσει τις υπάρχουσες; Θα περιφράξει με κάγκελα και τα 57 στρέμματα στον Κορδία;

Ανεξάρτητα όμως από την απάντηση του απερχόμενου δημάρχου, από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον τόσο για το Πάρκο Σιδηροδρόμων όσο και για τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους εστιάζεται αφενός στις απόψεις των υποψηφίων και αφετέρου στη στάση των πολιτών, που σύμφωνα με τον “Κλεισθένη” μπορούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για μια σειρά από τοπικά θέματα. Γι’ αυτό εκτός από καταγγελίες για την περίφραξη του πάρκου θα ήθελα να ακούσω και να διαβάσω προτάσεις για την προστασία του και την περαιτέρω αξιοποίησή του. Θα ήθελα επίσης να πληροφορηθώ αν οι υποψήφιοι και οι συλλογικότητες είναι υπέρ της εγκατάστασης και λειτουργίας καμερών ασφαλείας στο πάρκο μετά την απομάκρυνση των κάγκελων ή αν έχουν κάποια άλλη πρόταση για την αστυνόμευση του χώρου. Τέλος θα ήθελα να ξέρω αν θα πρέπει να τιμωρούνται οι βάνδαλοι ακόμα και όταν είναι ανήλικοι ή αν η Πολιτεία πρέπει να αφήνει ατιμώρητη την παραβατικότητα των ανηλίκων. Φυσικά όταν λέμε να τιμωρούνται οι ανήλικοι παραβάτες δεν εννοούμε ούτε ότι πρέπει να στέλνονται στα κάτεργα ούτε για "μεταπτυχιακές σπουδές" σε κάποιο κατ’ ευφημισμό σωφρονιστικό ίδρυμα. Για παράδειγμα ένας νεαρός καταστροφέας θα μπορούσε να επιλέξει αν προτιμά 6μηνο περιορισμό κατ’ οίκον με "βραχιολάκι" ή να καθαρίζει για ένα μήνα το πάρκο στο πλαίσιο ενός προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση το Πάρκο Σιδηροδρόμων καλείται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης με το παραλιακό μέτωπο, αφού έτσι και αλλιώς η σύνδεση που επιχειρήθηκε μέσω Φαρών κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Ουσιαστικά η λειτουργία του πάρκου πρέπει να συνδέει μέσω της Αριστομένους το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας με το εμπορικό και τουριστικό κέντρο της παραλιακής ζώνης. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας του οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν με δημοψήφισμα όχι μόνο για τα κάγκελα και τις κάμερες ασφαλείας αλλά αν θα πρέπει να λειτουργούν στις εκτάσεις του μόνιμα περίπτερα με τοπικά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης. Εννοείται ότι τα έσοδα από την ενοικίαση των περιπτέρων θα πηγαίνουν αποκλειστικά για τη συντήρηση του πάρκου.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 13:46

Σχόλια  

0 # παναγιωτης Ηλιοπουλο 05-12-2018 10:41
ola τα παρκα στο κοσμο ειναι περιφραγμενα και εχουν ωρες λειτουργιας.το μπαχαλο που υπαρχει στη χωρα μας επιβαλλει την περιφραξη.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER