Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 13:15

Ο μπερδεμένος μέσος ψηφοφόρος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προφανώς δεν θα κριθεί σε μία προεκλογική εκδήλωση.

Οποιος όμως παρακολούθησε το Σάββατο στην Τρίπολη τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Παναγιώτη Νίκα αντιλήφθηκε ότι αφενός το κύμα που ωθεί τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί και, αφετέρου, ότι ο κ. Νίκας δεν έχει να κάνει τίποτα περισσότερο από το να εκμεταλλευτεί το κομματικό ρεύμα για να επικρατήσει στις εκλογές του Μαΐου. Τα... προφανή αυτά σίγουρα τα αντιλήφθηκε και η κόρη του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, Εύη, που παραβρέθηκε στην προεκλογική συγκέντρωση του αντιπάλου του πατέρα της, εκμεταλλευόμενη την κομματική της ιδιότητα. Κάπου εδώ όμως η κατάσταση αρχίζει να περιπλέκεται, καθώς ο μέσος ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να ξεχωρίσει πού τελειώνουν οι κομματικές γραμμές και πού ξεκινά το "απυρόβλητο" της οικογένειας Τατούλη.

Με απλά λόγια: Ο μέσος ψηφοφόρος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η Εύη Τατούλη παραμένει υποψήφια για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο πατέρας της περνά "γενεές δεκατέσσερις" τους ηγέτες του κόμματος. Ανοίγοντας αναγκαστική παρένθεση για να προλάβουμε τους "καλοθελητές", διευκρινίζουμε ότι στην πολιτική δεν υπάρχει "οικογενειακή ευθύνη" και ότι ο κάθε πολιτικός "ευθύνεται" μόνο για τις δικές του απόψεις και πράξεις. Από εκεί και πέρα όμως, είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο η Εύη Τατούλη να καταδικάσει τις απόψεις του πατέρα της για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Και πάντως μέχρι σήμερα, δεν το έχει κάνει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Π. Τατούλης έχει καταφέρει το... ακατόρθωτο. Εχει καταφέρει, ενώ υποστηρίζει ότι είναι περισσότερο νεοδημοκράτης από όλους, να στρέψει εναντίον του 3 προέδρους του κόμματος - οι οποίοι μάλιστα κάθε άλλο παρά τις ίδιες απόψεις έχουν, τόσο για την οικονομία όσο και για την πολιτική γενικότερα.

Καταρχάς ο Π. Τατούλης είχε στραφεί εναντίον του πρωθυπουργού, τότε, Κώστα Καραμανλή, μπαίνοντας στο στόχαστρο της καραμανλικής πτέρυγας του κόμματος. Στη συνέχεια και για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, έγινε θανάσιμος εχθρός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του είχε δώσει το χρίσμα στις περιφερειακές εκλογές του 2014. Εσχάτως ο κ. Τατούλης αποτελεί "κόκκινο πανί" και για τον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος (όπως έχει γραφτεί και δεν έχει διαψευστεί) δεν θέλει ούτε ν' ακούει για τον νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Οποιος γνωρίζει τον Π. Τατούλη αντιλαμβάνεται ότι η κύρια αιτία των συγκρούσεών του με την εκάστοτε ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι άλλη από την αυτοκρατορική συμπεριφορά του και την αδυναμία του για ισότιμη συνεργασία με τους άλλους φορείς εξουσίας. Ο κ. Τατούλης άλλωστε αντιμετωπίζει υπεροπτικά όχι μόνο τους πολιτικούς του αντιπάλους και φυσικά τους δημοσιογράφους, αλλά και τους ίδιους τους συνεργάτες του.

Θα μου πείτε: Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα που δεν θεωρούν το εαυτό τους ισάξιο του Ελευθέριου Βενιζέλου; Θα σας απαντήσω ότι υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι, τουλάχιστον, διαθέτουν την αστική ευγένεια, την οποία περιφρονούν όσοι πιστεύουν πως η "τέχνη της εξουσίας" είναι γραμμένη στα χρωμοσώματά τους και δεν χρειάζεται να την καλλιεργούν. Και ο κ. Τατούλης με τη συμπεριφορά του δείχνει να πιστεύει βαθιά, όχι μόνο πως είναι γεννημένος ηγέτης, αλλά και ότι όλοι οι άλλοι γύρω του, ενώ δεν αξίζουν ούτε έναν παρά, έχουν κατακτήσει θέσεις εξουσίας που είναι πάνω από τις δυνατότητές τους.

Εννοείται ότι στη δημοκρατία ο Π. Τατούλης έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει και να εκφράζει τις απόψεις του μέσα από οποιονδήποτε κομματικό ή επικοινωνιακό δίαυλο του παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Ετσι κι αλλιώς, τον μέσο ψηφοφόρο δεν τον μπερδεύει τόσο ο κ. Τατούλης και οι πρακτικές του. Ο μέσος ψηφοφόρος μπερδεύεται κυρίως όταν ένα κόμμα εξουσίας, όπως η Νέα Δημοκρατία, δείχνει αδύναμο απέναντι σε όσους αμφισβητούν την ισχύ του.

Και για να μη μασάμε τα λόγια μας: Ο μέσος ψηφοφόρος αμφισβητεί ανοιχτά την ικανότητα του Κυριάκου Μητοτάκη να κυβερνήσει την Ελλάδα όταν βλέπει ότι αδυνατεί να επιβάλει κομματική πειθαρχία στο κόμμα του. Και ο απόηχος της πετυχημένης σαββατιάτικης συγκέντρωσης στην Τρίπολη σβήνει κάτω από το θόρυβο που προκαλεί στο πέρασμά της η οικογένεια Τατούλη.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 13:19