Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 22:07

Το τέλος της γραφειοκρατίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το τέλος της  γραφειοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, που δημοσιεύει η huffingtonpost.gr: “Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, ο μόλις τριών ημερών Οσκαρ Λούντε βρίσκεται ακόμα στο μαιευτήριο, ενώ ο πατέρας του -καθισμένος κοντά στην κούνια του- ανοίγει τον φορητό του υπολογιστή προκειμένου να εκδώσει το πιστοποιητικό γέννησης του γιου του.

Η εν λόγω εικόνα μπορεί να είναι ασυνήθιστη για τους περισσότερους από εμάς, στη συγκεκριμένη όμως χώρα οι πολίτες συνηθίζουν να τακτοποιούν τις υποθέσεις τους μέσω του Διαδικτύου, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία που ταλανίζει εκατοντάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μάλιστα τα 1,3 εκατομμύρια των πολιτών που κατοικούν στη χώρα της Βαλτικής έχουν υιοθετήσει πλήρως την ψηφιακή αυτή κουλτούρα που διευκολύνει τη ζωή τους αλλά και την καθημερινότητά τους σε μεγάλο βαθμό. Οι πολίτες της Εσθονίας απολαμβάνουν ένα πλήρες φάσμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από υγειονομική περίθαλψη μέχρι δήλωση φόρου εισοδήματος. Μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές από την άνεση του σπιτιού τους, ακόμα και να κάνουν έναρξη επιχείρησης σε λιγότερα από 20 λεπτά”.
Την ίδια εποχή στην Καλαμάτα ούτε ένας υποψήφιος δήμαρχος δεν τολμά να μιλήσει για μικρό και αποτελεσματικό δήμο και πάταξη της γραφειοκρατίας, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι αν τολμήσει να θέσει ζήτημα μείωσης του προσωπικού θα φάει τέτοιο "μαύρισμα" στην κάλπη που θα το θυμάται σε όλη του τη ζωή.

Με απλά λόγια για να μην μπερδεύεστε: Στην... πρόδρομη Εσθονία ξεμπλέκουν με τη γραφειοκρατία, ενώ κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν όποιον υποσχεθεί αν όχι περισσότερους διορισμούς τουλάχιστον να διατηρήσει το δήμο - πατερούλη. Μαντέψτε ποια χώρα θα προοδεύσει και ποια θα ξαναχρεοκοπήσει.

 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 20:21

NEWSLETTER