Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 12:49

Αναξιοποίητες δυνατότητες

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Αναξιοποίητες δυνατότητες

 Συνολικά στα αεροδρόμια της Ελλάδας το πρώτο ενδεκάμηνο του 2018 αφίχθησαν 20.275.472 αλλοδαποί επισκέπτες και την ίδια περίοδο στον αερολιμένα της Καλαμάτας που είναι ο μοναδικός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφίχθησαν 126.746 ξένοι τουρίστες.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αντιστοιχούν στο 0,6% των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ικανοποιημένος από αυτή την επίδοση; Θεωρητικά όχι μόνο δεν θα έπρεπε να είναι κανένας, αλλά τουλάχιστον οι Μεσσήνιοι -για να μην πω όλοι οι Πελοποννήσιοι- θα έπρεπε να έχουν βγει στους δρόμους και να διαδηλώνουν ζητώντας αλλαγή της πολιτικής και παροχή κινήτρων για τουριστικές επενδύσεις που θα προσελκύσουν επισκέπτες. Στην πραγματική ζωή όμως οι περισσότεροι φαίνεται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως όλο τον χρόνο στην Πελοπόννησο έρχονται λιγότεροι τουρίστες από όσους επισκέπτονται την Κρήτη τον... Απρίλιο. Για του λόγου το ασφαλές, αναφέρουμε ότι τον Απρίλιο του 2018 αφίχθησαν στα αεροδρόμια της Κρήτης 233.637 αλλοδαποί τουρίστες.

Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε στο εισόδημα των Μεσσηνίων και των Πελοποννησίων μια ενδεχόμενη αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η οποία θα άγγιζε μόλις το 50% των αφίξεων στην Κρήτη που ήδη ξεπερνούν τα 4,5 εκατομμύρια. Σε μια ιδανική κοινωνία, ο στόχος αυτός θα κυριαρχούσε στον πολιτικό διάλογο της προεκλογικής περιόδου, καθώς υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα ξεδίπλωναν το σχέδιό τους για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας. Δυστυχώς όμως και με κύρια ευθύνη της επιχειρηματικής κοινότητας (που ασχολείται με το ξεκοκάλισμα των ΕΣΠΑ) η τουριστική ανάπτυξη αλλά και γενικότερα η οικονομική μεγέθυνση δεν είναι στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας και απασχολεί μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία της τοπικής οικονομίας. Ετσι και αλλιώς για την οικονομική υστέρηση της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι πολιτικοί. Ευθύνονται κυρίως οι τοπικοί επιχειρηματίες που αγωνίζονται να διατηρήσουν κλειστή την αγορά αποκλείοντας "ξενόφερτες" επενδύσεις. Οι πολιτικοί απλώς εκφράζουν αυτή τη συντηρητική οικονομική θέση που κρατάει δέσμια την Πελοπόννησο και αναξιοποίητους τους παραγωγικούς πόρους.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 12:58

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER