Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 13:36

Ο μύθος της έλλειψης προσωπικού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Εναν ακόμα μύθο, αυτόν της έλλειψης προσωπικού στις αστυνομικές υπηρεσίες, γκρεμίζουν τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία περισσότερους αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους έχουν η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, σε 100.000 κατοίκους στην Κύπρο αντιστοιχούν 573 αστυνομικοί, στη Μάλτα 505 και στην Ελλάδα 492, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 318 αστυνομικοί. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ουγγαρία με 90 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους, η Φινλανδία με 137 και η Δανία με 186. Οι "αστυνομοκρατούμενες" Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία έχουν 212 και 297 αστυνομικούς αντίστοιχα ανά 100.000 κατοίκους.

Πώς γίνεται λοιπόν στην Ελλάδα να έχουμε περισσότερους αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους και χειρότερη αστυνόμευση από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης; Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Η κακή αστυνόμευση δεν οφείλεται στο έλλειμμα προσωπικού αλλά στα ελλείμματα αξιοκρατίας, διοίκησης και εκσυγχρονισμού των υλικών υποδομών που χρησιμοποιούνται στην πρόληψη και στη δίωξη του εγκλήματος. Δυστυχώς και παρά τις υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών παραμένει ζητούμενο, με συνέπεια να σπαταλώνται άσκοπα ανθρώπινοι πόροι σε περιφερειακά τμήματα - υπνωτήρια και για γραφειοκρατικές υποθέσεις που θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται από υπολογιστές. Παράλληλα οι αγκυλώσεις της ελληνικής κοινωνίας εμποδίζουν την ανάπτυξη νέων συστημάτων ασφαλείας (κάμερες σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ηλεκτρονικές ταυτότητες κ.λπ.) που θα διευκόλυναν το έργο της αστυνόμευσης. Ετσι βλέπουμε αστυνομικούς στο δρόμο κάθε... Πάσχα και Χριστούγεννα και τους τροχονόμους όταν ανοίγουν τα σχολεία και μοιράζουν τα καθιερωμένα φυλλάδια στους μαθητές.

Θανάσης Λαγός

lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 13:35