Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 18:08

Με το βλέμμα στο παρελθόν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Με το βλέμμα στο παρελθόν

 

Ενώ η Μεσσηνία έχει “κολλήσει” στην εποχή που η οικονομική ανάπτυξη συνδεόταν με τον κρατικοδίαιτο τραπεζικό τομέα, ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει με ταχύτητα που ήταν αδιανόητη πριν λίγες δεκαετίες.

Για ενημέρωση κυρίως των υποψηφίων αναδημοσιεύουμε από τη huffingtonpost.gr τις αλλαγές που ήδη τρέχουν στους τομείς και της εργασίας.

Ο τομέας της υγείας αλλάζει, λέει ο Matt Hawkins, CEO της Waystar. Ο αυξημένος ανταγωνισμός και η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν οι ασθενείς, οι οποίοι θα γίνουν περισσότερο πελάτες. Θα δούμε ολοένα και περισσότερους ασθενείς να γίνονται αγοραστές, συγκρίνοντας τιμές για γιατρούς και σχέδια θεραπείας. Θα ψάχνουν πλέον τρόπους να λαμβάνουν θεραπεία πέρα από τα παραδοσιακά όρια του γιατρού της γειτονιάς, εξερευνώντας τις δυνατότητες της τηλεϊατρικής. Αυτό θα γίνει σαφές στους οργανισμούς υγείας, που θα αναγκαστούν να βρουν τρόπους να ικανοποιούν περισσότερο τους ασθενείς -πελάτες, να βελτιώσουν την ποιότητα και τη διαφάνεια στα ιατρικά έξοδα.

Οι μάνατζερ ψάχνουν πλέον εργαζόμενους που δεν προέρχονται από τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά προγράμματα των πανεπιστημίων. Οπως για παράδειγμα προτιμούν για τις θέσεις των προγραμματιστών τους, ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει Coding Bootcamps (ταχύρρυθμα και εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών), παρά απόφοιτους πανεπιστημίων. Αυτό γιατί στα Bootcamps λαμβάνουν πιο στοχευμένη και πρακτική γνώση, χρήσιμη για το εργασιακό περιβάλλον, παρά μια τετραετή, συχνά θεωρητική εκπαίδευση που προσφέρουν τα πανεπιστήμια. Πολλές εταιρείες μάλιστα έχουν βγάλει εντελώς την προϋπόθεση του πτυχίου στα προαπαιτούμενα για την κάλυψη μιας θέσης.

Η ανάπτυξη της gig economy (δηλαδή οι ευέλικτες και προσωρινές μορφές εργασίας και οι νέες μορφές οικονομιών διαμοιρασμού, σε ελεύθερη μετάφραση) σημαίνει περισσότερες επιλογές. Οι νέες γενιές εργαζομένων είναι πιο επιλεκτικές από τις προηγούμενες και γι’ αυτό οι εταιρείες πρέπει να ξανασκεφτούν τις στρατηγικές των προσλήψεων, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα προσλάβουν τα μεγαλύτερα ταλέντα”.

Εννοείται ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι θα εντάξουν στο πρόγραμμά τους ένα κέντρο υγείας σε κάθε χωριό, αδιαφορώντας πλήρως για τις εξελίξεις στην τηλεϊατρική. Εννοείται επίσης ότι θα διεκδικούν τουλάχιστον μια πανεπιστημιακή σχολή σε κάθε πρωτεύουσα νομού, αδιαφορώντας για τη διεθνή τάση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην αγορά εργασίας.

Το μέλλον είναι εδώ, αλλά η Μεσσηνία εξακολουθεί να έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.

 Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 18:08