Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 13:03

Κερδίζει όποιος επιβάλλει την προεκλογική ατζέντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κερδίζει όποιος επιβάλλει την προεκλογική ατζέντα

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι νικητής στις εκλογικές αναμετρήσεις αναδεικνύεται εκείνος που θα επιβάλει την πολιτική του ατζέντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σε τοπικό επίπεδο μέχρι τώρα όμως μόνο οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και Παναγιώτης Νίκας έχουν ξεκινήσει τη μάχη της ατζέντας. Αντιθέτως οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι Μεσσηνίας δείχνουν να μην έχουν στρατηγικό σχέδιο, αφού μέχρι τώρα κινούνται είτε ενστικτωδώς είτε με "συνταγές - κονσέρβα" από επικοινωνιολόγους που βρήκαν ευκαιρία για να κάνουν αρπαχτή.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια ο Παναγιώτης Νίκας προσπαθεί να στρέψει τον προεκλογικό διάλογο στο έλλειμμα μεγάλων έργων της περιφερειακής αρχής. Την ίδια ώρα ο αντίπαλός του Πέτρος Τατούλης απαντά με δεκάδες έργα ήσσονος σημασίας για την ευρύτερη περιφέρεια, αλλά ειδικής εκλογικής αξίας για την κάθε τοπική. Εννοείται ότι αν ο κ. Τατούλης ήταν υποψήφιος... δήμαρχος Καλαμάτας θα εστίαζε στο έλλειμμα μεγάλων έργων του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, ενώ η δημοτική αρχή θα απαντούσε δημοσιεύοντας έναν κατάλογο έργων με μεγάλη αξία για την κάθε γειτονιά. Τις εκλογές όμως δεν τις κερδίζει όποιος θέλει να γοητεύσει τον... ιστορικό του μέλλοντος, αλλά όποιος συγκινήσει το μέσο ψηφοφόρο επιβάλλοντας την ατζέντα του. Γι’ αυτό ο κ. Νίκας θα εκλεγεί περιφερειάρχης αν πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο αντίπαλός του είναι ανίκανος για μεγάλα έργα, ενώ ο κ. Τατούλης έχει ελπίδες για τον δεύτερο γύρο μόνο αν πείσει το εκλογικό σώμα ότι μπορεί να κάνει περισσότερα μικροέργα από το δήμαρχο Καλαμάτας.

Συγκρίνοντας τις δύο επικοινωνιακές στρατηγικές διαπιστώνουμε ότι ο κ. Νίκας έχει πλεονέκτημα γιατί μπορεί να αποσπάσει ισοπαλία στο "γήπεδο των μικροέργων", αφού ως δήμαρχος Καλαμάτας έχει εξασκηθεί επαρκώς χρηματοδοτώντας αναπλάσεις και πολιτιστικούς συλλόγους. Αντιθέτως ο κ. Τατούλης μετά από εννέα χρόνια στην καρέκλα του περιφερειάρχη δείχνει να μην έχει ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, αφού ό,τι και αν υποσχεθεί ο δαιμόνιος μέσος ψηφοφόρος θα αναρωτηθεί "γιατί δεν το έκανε στις δύο προηγούμενες θητείες του;" και θα τον προσπεράσει. Εννοείται ότι το ίδιο έλλειμμα αφηγήματος ανάγκασε τον κ. Νίκα να εγκαταλείψει το Δήμο Καλαμάτας. Ομως είπαμε, στις εκλογές δεν κερδίζει όποιος κοιτάει τον ιστορικό του μέλλοντος. Κερδίζει όποιος επιβάλλει την πολιτική ατζέντα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 11:09