Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 17:08

Μια αρρωστημένη σχέση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Μια αρρωστημένη σχέση

«Το 2008 ένα 58,4% των Ελλήνων ηλικίας 18-34 ζούσε με τους γονείς του. Το 2017 το ποσοστό είχε εκτοξευτεί στο 66,7%. Κι αυτό εξηγείται μόνο εν μέρει από την οικονομική κρίση και την ανεργία: Σήμερα οι μισοί Ελληνες νέοι που έχουν πλήρη απασχόληση ζουν με τους γονείς τους».

Το παραπάνω απόσπασμα από την έρευνα της «διαΝΕΟσις» για το δημογραφικό πρόβλημα καταγράφει με αριθμούς την καταστροφική σχέση εξάρτησης των νέων από την ελληνική οικογένεια. Η σχέση εξάρτησης, όπως σωστά επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν είναι αποκλειστικά οικονομική, αλλά τις περισσότερες φορές βασίζεται στην αντεστραμμένη εισοδηματική πυραμίδα που θέλει τους συνταξιούχους γονείς ή παππούδες να συντηρούν τα παιδιά και τα εγγόνια με το μισθό ή τη σύνταξή τους.

Εννοείται ότι οι σχέσεις εξάρτησης των νέων από την οικογένεια έχουν τις ρίζες τους στις προνεωτερικές, εσωστρεφείς δομές της ελληνικής κοινωνίας, τις οποίες έχει σχολιάσει μοναδικά, σουρεαλιστικά και ανεπανάληπτα ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος στην ταινία "Κυνόδοντας". Μοναδικά έχουν σχολιαστεί στις ταινίες του ίδιου σκηνοθέτη και τα αδιέξοδα όλων των κλειστών εσωστρεφών κοινωνιών - τα οποία δεν είναι μόνο δημογραφικά, αλλά σύνθετα και αξεπέραστα, αφού μεταξύ άλλων ο 30χρονος που ψηφίζει "ό,τι πει ο μπαμπάς" θα αναζητεί σε όλη του τη ζωή έναν "πατερούλη" για να του λύνει τα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις εξάρτησης αφορούν κυρίως την επιστήμη της ψυχολογίας, ακόμα κι όταν τις ολέθριες επιπτώσεις τους τις μετρούν οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 17:10

NEWSLETTER