Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 14:02

Ας... μετρηθούμε γιατί χανόμαστε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ας... μετρηθούμε γιατί χανόμαστε

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα τουριστικά έσοδα και τις διανυκτερεύσεις στην Πελοπόννησο διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της περιφερειακής αρχής, αλλά και "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των επιμελητηρίων, που εδώ και δεκαετίες διοργανώνουν αναποτελεσματικά συνέδρια για την οικονομική ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, όταν το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου απέδωσε το πρώτο 9μηνο του 2018 έσοδα μόλις 362,1 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια περίοδο η Κρήτη εισέπραξε 2,9 δισ. ευρώ, είναι περιττό να συζητάμε σοβαρά για ανάπτυξη και άλλα... δαιμόνια που ενδέχεται να ανατρέψουν την κατεστημένη πολιτική και οικονομική τάξη πραγμάτων.

Ετσι κι αλλιώς, πολιτικοί και πολίτες σπανίως μελετούν τους αριθμούς, καθώς πιστεύουν αφενός ότι η πρόοδος είναι ένα μεταφυσικό ανερμήνευτο φαινόμενο και, αφετέρου, ότι αρκεί η βούληση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί γενικώς και αορίστως, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Γι' αυτό, σε πολλά προεκλογικά φυλλάδια θα διαβάσουμε ότι στόχος είναι -γενικώς και αορίστως- η οικονομική ανάπτυξη, αλλά πουθενά δεν θα δούμε αριθμούς για τον προβλεπόμενο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Από την άλλη, ακόμα κι αν ήθελε κάποιος υποψήφιος να κάνει επιστημονική δουλειά και να θέσει συγκεκριμένους στόχους, δεν θα μπορούσε, αφού η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει δεδομένα για τους περιφερειακούς λογαριασμούς μέχρι το... 2016. Εννοείται ότι δεν υπάρχουν καν οικονομικά δεδομένα ανά δήμο, αφού οι δημοτικές αρχές προτιμούν να αυτοσχεδιάζουν παρά να δημιουργήσουν μια σοβαρή δημοτική στατιστική υπηρεσία.

Θα μου πείτε: Εδώ οι δήμοι δεν ξέρουν πόσοι δημότες τους ζουν και εργάζονται στη γεωγραφική τους επικράτεια και πόσοι ενώ είναι γραμμένοι στα δημοτολόγιά τους ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό, εσύ ζητάς να γνωρίζουν το δημοτικό ΑΕΠ;

Προσωπικά δεν ζητώ καλλιγραφίες από τη μυλωνού. Απλώς καταγράφω την αδυναμία εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού λόγου, τονίζοντας ότι η ελπίδα θα επιστρέψει στην Ελλάδα όταν θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να... μετρηθούμε. Και για να μετρηθούμε σοβαρά, πρέπει πρώτα απ' όλα ο πολίτης να δηλώνει τη μόνιμη κατοικία του στο δήμο (όπως κάνουν όλοι οι Ελληνες μετανάστες στις ευρωπαϊκές χώρες) και τα εισοδήματά του στην τοπική ΔΟΥ. Δυστυχώς όμως, μετά από 3 βαρύγδουπες αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις ("Καποδίστριας", "Καλλικράτης" και "Κλεισθένης") οι δήμαρχοι δεν ξέρουν ούτε πόσοι δημότες έχουν μόνιμη κατοικία στο δήμο τους και πόσοι μένουν στο... Λονδίνο.

Τι λέγαμε πριν, για τουριστική ανάπτυξη;

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 14:00