Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:15

Γεωργία ακριβείας ή μαύρες σημαίες;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Γεωργία ακριβείας ή μαύρες σημαίες;

Η ετήσια πομπή των τρακτέρ με τις μαύρες σημαίες θα μπορούσε κάλλιστα, εκτός από πορεία διαμαρτυρίας, να είναι μια συμβολική αναπαράσταση νεκρώσιμης ακολουθίας για την ελληνική αγροτική ανταγωνιστικότητα.

Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι αριθμοί, τους οποίους αρνούνται πεισματικά να "διαβάσουν" οι απατεώνες που κερδίζουν το παντεσπάνι τους διαλαλώντας "πρώτα ο άνθρωπος". Ας δούμε όμως τι λένε οι αριθμοί και ποιους άραγε ευνοεί αυτή η επιδοματική γεωργία:

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πέρσι, στο 3ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο Economist, η μέση απόδοση ενός καλλιεργήσιμου στρέμματος στην Ολλανδία είναι 1.700 ευρώ, στο Ισραήλ 1.290 ευρώ και στην Ελλάδα... 190 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του National Geographic για την αποδοτικότητα της αποκαλούμενης "γεωργίας ακριβείας" (precision farming): «Την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος παραγωγής πατάτας ανά στρέμμα είναι περίπου 9 τόνοι, τα χωράφια του αγρότη από την Ολλανδία παράγουν αποδεδειγμένα περισσότερους από 20 τόνους». Εδώ εμείς απλώς θα προσθέσουμε ότι στον κάμπο της Μεσσήνης πανηγυρίζουν αν η παραγωγή αγγίξει τους 4-5 τόνους το στρέμμα.

Τέλος, το περιοδικό Τime αναφέρει ότι «οι Ολλανδοί έχουν καταφέρει να παράγουν 70 κιλά ντομάτα ανά τετραγωνικό μέτρο, την ίδια στιγμή που ένας παραγωγός από τον ευρωπαϊκό νότο παράγει στην καλύτερη περίπτωση 7 κιλά».

«Είμαστε 1 προς 9 σε σχέση με την Ολλανδία. Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτικές σκοπιμότητες», δήλωσε στο 3ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ο διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Ιάκωβος Γιαννακλής, περιγράφοντας εύστοχα την ελληνική αγροτική πολιτική.

Με άλλα λόγια: Για τα αδιέξοδα της ελληνικής γεωργίας δεν ευθύνονται κατά κύριο λόγο ούτε οι αγρότες ούτε οι "επαγγελματίες διαμαρτυρόμενοι" που αγωνίζονται για μια θέση σε... ψηφοδέλτιο. Ευθύνονται πρωτίστως οι πολιτικοί που θέλουν τους αγρότες εξαρτημένους από τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ευθύνονται επίσης οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που βγάζουν το παντεσπάνι τους στηρίζοντας την κατεστημένη πολιτική τάξη πραγμάτων, σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Εννοείται ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι δημοσιογράφοι που αναπαράγουν άκριτα όλες τις διεκδικήσεις των οπαδών της επιδοματικής γεωργίας, επειδή πιστεύουν κι αυτοί ότι ο σημαντικότερος οικονομικός δείκτης είναι οι... μαύρες σημαίες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κλείνοντας, για την ιστορία και μόνο αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2017 η Ολλανδία, μια χώρα με έκταση το 1/3 της Ελλάδας, εξήγαγε αγροδιατροφικά και αγροτεχνολογικά προϊόντα αξίας 94 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας εκ νέου τη 2η θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ.

Πόσες μαύρες σημαίες παράγει ο "ευλογημένος τόπος" στον εύφορο κάμπο της Μεσσήνης;

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:16

NEWSLETTER