Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 18:30

Γεωργία ακριβείας ή μαύρες σημαίες (2)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

Σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου, και σε αντίθεση με όσους αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας στρέφοντας το βλέμμα στο... παρελθόν, αντιγράφουμε από τους Financial Times (αναδημοσίευση στη euro2day.gr):

Start-ups αλλά και βιομηχανικοί κολοσσοί έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα, με στόχο να κατασκευάσουν νέα μηχανήματα που θα εκτοξεύσουν την αγροτική παραγωγή και την παραγωγικότητα. Το 2017, οι επενδυτές τοποθέτησαν 700 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες αγροτεχνολογίας, ποσό υπερδιπλάσιο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. Ρομπότ επιστρατεύονται για να λύσουν τα πλέον ακανθώδη θέματα. Σε αυτή τη φάση υπάρχουν δύο τύποι ρομπότ σε ανάπτυξη, αυτά που βοηθούν τους γεωργούς να μειώσουν κόστη, όπως αυτά για ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και λιπάσματα και αυτά που αντικαθιστούν τους εργάτες κατά τη συγκομιδή. Κάποιες τεχνολογίες είναι ήδη αρκετά διαδεδομένες. Αυτόματοι ελκυστήρες, τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα για ψεκασμό και drones που αξιοποιούνται για την επιθεώρηση χωραφιών και ζώων. Ενας τύπος ρομπότ που είναι στα πρώτα στάδια της εμπορικής εκμετάλλευσης μπορεί να ξεχορταριάσει, μειώνοντας την ανάγκη για ζιζανιοκτόνα”.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν τα ελληνικά πανεπιστήμια ερευνούν τη δυνατότητα κατασκευής... ρομπότ - διαδηλωτών που θα κρατούν τις μαύρες σημαίες πάνω στα τρακτέρ, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν μπορούν να υποσχεθούν κάτι περισσότερο από μια επιτυχημένη δακοκτονία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες σε μια πενταετία είναι πιο πιθανό να εισάγουμε και μαρούλια από τη... Ρωσία παρά να καταφέρουμε να υποκαταστήσουμε με εγχώριες ντομάτες τις εισαγόμενες από την Πολωνία.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 18:36