Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 13:24

Εμπάργκο στην ελευθερία του Τύπου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Οπως υπερασπίζομαι την ελευθερία του "Ριζοσπάστη" να δημοσιεύει ό,τι θέλει, έτσι υπερασπίζομαι και το δικαίωμα του ιδιώτη εκδότη να επιλέγει την ύλη της εφημερίδας του.

Με αυτά τα λόγια απαντώ σε όποιον ανόητο υποστηρίζει ότι η ελευθερία του Τύπου κινδυνεύει επειδή ο "Ριζοσπάστης" δεν δημοσιεύει τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας ή επειδή μια εφημερίδα δεν έχει εκτενές ρεπορτάζ για τη δραστηριότητα του υποψηφίου συμβούλου στην Κάτω Ραχούλα.

Ετσι και αλλιώς η ελευθερία του Τύπου κινδυνεύει μόνο όταν η εξουσία, με διάφορα προσχήματα, επιχειρεί να καθορίσει με παρεμβάσεις της την ύλη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αντιθέτως στη δημοκρατία το Σύνταγμα παρέχει στους πολίτες και τα κόμματα το δικαίωμα να εκδώσουν οποιοδήποτε έντυπο επιθυμούν, για να προβάλουν και να διαδώσουν τις απόψεις τους.

Ειδικά στις μέρες μας, το δικαίωμα αυτό έπαψε να είναι τυπικό καθώς η ψηφιακή τεχνολογία ήρε τους οικονομικούς περιορισμούς και πλέον όποιος επιθυμεί μπορεί όχι μόνο να αποκτήσει ηλεκτρονική εφημερίδα ή σελίδα σε κοινωνικό δίκτυο αλλά και να μετρήσει τους followers και τα likes των δημοσιευμάτων του.

Στην άλλη άκρη της επικοινωνιακής γραμμής, η πολιτική εξουσία είναι υποχρεωμένη να απαντά σε δυσάρεστες ερωτήσεις όλων των δημοσιογράφων και να μην επιλέγει στις συνεντεύξεις Τύπου τα μέσα στα οποία θα απαντήσει. Αν ο δεξιός πολιτικός σταματήσει να απαντά στον δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη" και ο σοσιαλιστής στον ανταποκριτή του "Economist", η δημοκρατία θα χάσει οριστικά τη μάχη από τις ανελεύθερες δυνάμεις και αυτές ανεξέλεγκτες πλέον θα αρνηθούν να λογοδοτήσουν και στη δικαιοσύνη, καταλύοντας πλήρως το δημοκρατικό πολίτευμα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 13:26