Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 12:41

"Ανάσταση" δεν γίνεται  με... πενταροδεκάρες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
"Ανάσταση" δεν γίνεται  με... πενταροδεκάρες

Σύμφωνα με απόσπασμα της έκθεσης του ΙΓΜΕ για τις κατολισθήσεις στον Ταΰγετο, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας:

“Οι κατολισθήσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην κακή διαχείριση των ομβρίων ή και στην έλλειψη διαχείρισης, δεδομένου ότι εγκαταλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι καλλιέργειες σε αναβαθμούς, χαρακτηριστικές της περιοχής, μέσω των οποίων γινόταν επιτυχώς και η διαχείριση των νερών της βροχής”.

Με απλά λόγια: Μετά από πολλούς αιώνες εγκαταλείφθηκαν οι καλλιέργειες του Ταϋγέτου, με συνέπεια να καταστραφούν πολλές από τις πεζούλες που συγκρατούσαν τα νερά της βροχής. Οι λόγοι για τους οποίους εγκαταλείφθηκαν οι καλλιέργειες στον Ταΰγετο είναι γνωστοί και δεν έχει κανένα νόημα να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε συζητήσεις για το αν ευθύνεται περισσότερο η κυβέρνηση ή η αυτοδιοίκηση.

Η μόνη συζήτηση που έχει νόημα αφορά το μέλλον των χωριών του Ταϋγέτου και η κατάθεση κοστολογημένων προτάσεων για τη διατήρηση των παραδοσιακών καλλιεργειών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την περιβαλλοντική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα του βουνού. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η κεντρική κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση συνεχίσουν να πιστεύουν ότι η ζωή στον Ταΰγετο θα αναστηθεί με πενταροδεκάρες, τα χωριά θα ερημώσουν πλήρως και τα σπίτια θα φιλοξενούν λίγους παραθεριστές μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 12:45

NEWSLETTER