Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 12:41

Η Μεσσήνη θέλει να είναι πέρασμα ή προορισμός;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Η Μεσσήνη θέλει να είναι πέρασμα ή προορισμός;

 

Οποιος υποστηρίζει ότι ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος πρέπει να πέρνα μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης, επειδή αυτή η διέλευση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Νησιού, όχι μόνο έχει μείνει στον 19ο αιώνα (όταν όλοι ζητούσαν να περνάει μέσα από το χωριό τους ο δρόμος) αλλά βάζει και ταφόπλακα σε κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξη, δυσχεραίνοντας τις επενδύσεις που θα έφερναν επισκέπτες και χρήματα στην περιοχή.

Αυτό υποστηρίζω από τότε ξεκίνησε η συζήτηση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, κόντρα τόσο στους "μαυροσημαιάδες" που θέλουν να ακυρώσουν το έργο, όσο και στους πολιτικούς που επιχείρησαν ή επιχειρούν να κάνουν καριέρα θέτοντας μερικά κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα πάνω από το κοινό συμφέρον της Μεσσήνης και ολόκληρης της Μεσσηνίας.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της αμφισβήτησης του αυτοκινητόδρομου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό συμπολιτών μας που πολεμά έτσι κι αλλιώς όλα τα μεγάλα έργα επειδή είναι... καπιταλιστικά. Εννοείται ότι κάθε φορά οι «αντικαπιταλιστές» προβάλλουν κι ένα διαφορετικό πρόσχημα (κατά προτίμηση περιβαλλοντικό) για να πολεμήσουν το έργο, κατηγορώντας παράλληλα όποιον το υπερασπίζεται ως... υπηρέτη των μεγάλων συμφερόντων. Γι' αυτό δεν μου έκανε καμία εντύπωση όταν στις πλατείες της Μεσσήνης διέδιδαν πως η παραλιακή χάραξη εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, με σκοπό να καθυστερήσουν μέχρι... ακυρώσεως τη δημοπράτηση του έργου.

Στην περίπτωση όμως του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, δεν είναι οι «αντικαπιταλιστές» που κινούν τα νήματα της «αντίστασης». Εδώ τα νήματα της κινητοποίησης κατά του δρόμου τα κινούν όσοι θέλουν να περνάει ο δρόμος μέσα από τη Μεσσήνη για να έχουν κίνηση τα μαγαζιά από τους περαστικούς. Σε αντίθεση όμως με την κυρίαρχη αντίληψη στην πόλη, η Μεσσήνη δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αν παραμείνει πέρασμα, αλλά μόνο αν γίνει καταξιωμένος τουριστικός προορισμός. Και για να καταξιωθεί το Νησί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, χρειάζεται έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα το συνδέει τόσο με την Καλαμάτα και τη Μάνη όσο και με την Πυλία.

Με απλά λόγια: Η Μεσσήνη μπορεί κάλλιστα να γίνει τουριστικός προορισμός, και φυσικά πολλά ακίνητά της να χρησιμοποιηθούν για καταλύματα μέσα από πλατφόρμες τύπου Αirbnb, μόνο αν οι κάτοικοί της αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στον 19ο αιώνα όταν οι χωριάτες κατέβαιναν στο νησί για να αγοράζουν αξίνες και λακέρδα.

Ετσι κι αλλιώς ο πληθυσμός των χωριών μειώνεται συνεχώς. Αρα, η Μεσσήνη ή θα γίνει τουριστικός προορισμός ή θα παραμείνει πέρασμα... πολιτικών που βάζουν την καριέρα τους πάνω από το συμφέρον της πόλης.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 12:53

NEWSLETTER