Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 20:50

Ούτε ψύλλος στον κόρφο του επόμενου δημάρχου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ούτε ψύλλος στον κόρφο του επόμενου δημάρχου

 

Η επόμενη δημοτική αρχή Καλαμάτας, όποια και αν είναι αυτή, θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με προβλήματα αλλά και με την κατεστημένη τάξη πραγμάτων που αφήνει πίσω του ο επί 14 χρόνια δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

Πρώτα από όλα η επόμενη δημοτική αρχή θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης, στο οποίο οι υπάλληλοι, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, εκτελούν τυφλά τις εντολές του δημάρχου αγνοώντας παντελώς τους αντιδημάρχους. Ο κ. Νίκας, αν και δηλώνει φιλελεύθερος, διοίκησε δεσποτικά και για αυτό αναποτελεσματικά το δήμο, αλλά η αναποτελεσματικότητά του κρύφτηκε κάτω από τον πακτωλό των χρημάτων που διαχειρίστηκε (σπατάλησε για την ακρίβεια) κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του.

Στην πραγματικότητα ο κ. Νίκας ήταν αποτελεσματικός μόνο στον τομέα της  εξεύρεσης πόρων, καθώς εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη συγκυρία να βρει στην κεντρική κυβέρνηση Μεσσήνιους πολιτικούς, έτοιμους να τον βοηθήσουν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αρχικά ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης "προίκισαν" τη δημοτική αρχή με χρήματα που δύσκολα θα δει άλλος δήμαρχος.

Δυστυχώς όμως για ολόκληρη τη Μεσσηνία, ο δήμος σπατάλησε τους πολύτιμους πόρους χωρίς αναπτυξιακό όραμα και έτσι μετά από 14 χρόνια δημαρχοντίας του κ. Νίκα, μεγεθύνθηκε το χάσμα που χωρίζει την Καλαμάτα όχι μόνο από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και από τις ανεπτυγμένες ελληνικές τουριστικές περιοχές. Η πορεία αυτή ήταν απόλυτα προδιαγεγραμμένη, αφού ο δεσποτικός τρόπος διοίκησης, σε συνδυασμό με το έλλειμμα αναπτυξιακού οράματος και την κομματική παρεοκρατία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια αρχικά σε στασιμότητα και στη συνέχεια σε κατάρρευση.

Συνήθως όμως η δεσποτεία δεν καταρρέει στα χέρια του "πατερούλη" που την γιγάντωσε αλλά στα χέρια όποιου επιχειρήσει να την μεταρρυθμίσει, προκειμένου να αποφευχθεί το... αναπόφευκτο. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών, αξίζει να υπενθυμίσουμε στους επίδοξους διαδόχους του κ. Νίκα ότι τόσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και η Σοβιετική Ενωση κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων που επιχειρήθηκαν με σκοπό την επιβίωσή τους. Τόσο η "Τανζιμάτ" όσο και η "Περεστρόικα" έμειναν ανολοκλήρωτες καθώς αποδείχθηκε ότι είναι ανέφικτος ο εκσυγχρονισμός του δεσποτικού συγκεντρωτικού μοντέλου που βασίζεται στις αποφάσεις του "πατερούλη". Την ιστορία αυτών των αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά όχι μόνο όσοι φιλοδοξούν να διαδεχτούν τον κ. Νίκα στο "δεσποτάτο της οδού Αθηνών", αλλά κυρίως όσοι πιστεύουν ότι αρκεί η απλή αναλογική για τον εκσυγχρονισμό μιας διοικητικής μηχανής που έχει μάθει να εκτελεί τις εντολές του "πατερούλη" θεωρώντας μεταξύ άλλων εχθρούς την αξιοκρατία και τα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ούτε ψύλλος στον κόρφο του επόμενου δημάρχου.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός