Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 20:17

Η αρνητική ψήφος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η αρνητική ψήφος

Στην ύστερη εφηβεία και τα πρώτα νεανικά μου χρόνια μη έχοντας αντιληφθεί τη σημασία της αρνητικής ψήφου, υποστήριζα ότι είναι προτιμότερη η αποχή από μια ψήφο για την οποία θα μετανιώσεις στο μέλλον.

Σχετικά γρήγορα όμως συνειδητοποίησα ότι η αρνητική ψήφος είναι το έσχατο δημοκρατικό όπλο, χωρίς την οποία θα ήταν ανέφικτη η απομάκρυνση από την εξουσία όσων φαντάζονται ότι μπορούν να κυβερνούν μέχρι να... πεθάνουν.

Με την εισαγωγή αυτή, απάντησα σε αναγνώστη της "Ε" που μου είπε ότι συμφωνεί απολύτως με την κριτική που ασκώ στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αλλά διαφωνεί με το χρόνο που ασκείται, επειδή ενδέχεται να χρειαστεί να τον ψηφίσουμε προκειμένου να ηττηθεί ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Στη συνέχεια εξήγησα ότι τόσο ως πολίτης όσο και ως δημοσιογράφος δεν ακολουθώ πολιτικούς αλλά πολιτικές αρχές και είτε ψηφίζω όποιον τις εκφράζει είτε καταψηφίζω όποιον τις απειλεί.

Εννοείται ότι δυσκολεύομαι να βρω και να ψηφίσω πολιτικούς που τάσσονται (για παράδειγμα) ειλικρινά και έμπρακτα υπέρ της αξιοκρατίας και γι’ αυτό συνήθως καταψηφίζω όποιον υπηρετεί πιστότερα το σύστημα των πελατειακών σχέσεων του τοπικισμού και της οικογενειοκρατίας.

Εννοείται επίσης, είπα στο συνομιλητή μου, ότι αν χρειαστεί και σε αυτές τις εκλογές θα καταψηφίσω πολιτικούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω λευκή επιταγή σε όποιον ψηφοθηρεί καταγγέλλοντας πολιτικές στις οποίες ο ίδιος πρωταγωνιστεί.

Η απάντηση δεν φάνηκε να αρέσει στο συνομιλητή μου, αλλά έτσι και αλλιώς αν ήμουν αρεστός θα έμοιαζα στους πολιτικούς που καταψηφίζω και δεν θα έγραφα αυτό το άρθρο.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 20:36

NEWSLETTER