Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 20:30

Κινήσεις τακτικής στις περιφερειακές εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Στην έκβαση μιας εκλογικής αναμέτρησης καθοριστική σημασία διαδραματίζει το πεδίο στο οποίο θα δοθούν οι μεγαλύτερες μάχες και γι’ αυτό η επιλογή του γίνεται προσεκτικά, τουλάχιστον από όσους δεν αυτοσχεδιάζουν με γνώμονα το δόγμα “βλέποντας και κάνοντας”.

Στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Παναγιώτης Νίκας και Γιώργος Δέδες επέλεξαν να συγκρουστούν με τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στο… Περιφερειακό Συμβούλιο. Προφανώς οι δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες πίστεψαν ότι θα κατατροπώσουν την περιφερειακή αρχή με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και των κομμάτων χωρίς να χρειαστεί να πάρουν μέρος στην εκλογική μάχη οι επικεφαλής των “στρατών”. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται όχι μόνο ότι έκαναν λάθος υπολογισμό του συσχετισμού των δυνάμεων, αλλά και ότι λανθασμένα επέλεξαν να συγκρουστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο παραχωρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αντίπαλό τους Πέτρο Τατούλη.

Ανοίγοντας παρένθεση, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Μπουντρούκας έχει βγει εκτός εκλογικής μάχης από το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), που ενώ αρχικά ανακοίνωσε ότι τον στηρίζει, στη συνέχεια τον εγκατέλειψε δίνοντας “συγχωροχάρτι” σε όσα στελέχη του συνεχίζουν να συμπορεύονται με τον κ. Τατούλη. Θα ήταν λάθος λοιπόν να χρεώσουμε στον κ. Μπουντρούκα μια ήττα, για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ που συνεχίζουν να πολιτεύονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ισορροπώντας σε δύο βάρκες.

Σε αντίθεση όμως με το ΚΙΝΑΛ που άδειασε τον κ. Μπουντρούκα, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχουν όση στήριξη μπορούν στους κ.κ. Νίκα και Δέδε αντίστοιχα. Βεβαίως οι δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες εκτός από κομματική στήριξη θα ήθελαν και χρηματική, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον… προϋπολογισμό που διαθέτει η περιφερειακή αρχή για να προβάλει το έργο της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι γνωστό σε όλους όμως, τόσο ότι τα κομματικά ταμεία είναι άδεια, όσο και ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες προτιμούν να χρηματοδοτούν και να συναλλάσσονται με το… εκάστοτε γκουβέρνο. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο κ. Τατούλης ελέγχει το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης (μέσω του ταμείου προβολής του περιφερειακού έργου) οι δύο αντίπαλοί του θα πρέπει στην πραγματικότητα να “εφεύρουν” ένα προνομιούχο για αυτούς πεδίο για να δώσουν τις εκλογικές μάχες. Διαφορετικά κινδυνεύουν να έχουν την τύχη του… Δράκου που το 2010 διαπίστωσε, όταν ήταν πλέον αργά, ότι ο ασύμμετρος πόλεμος ευνοεί τα μπουλούκια των ατάκτων και όχι τους κομματικούς στρατούς.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 13:45