Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 18:01

Είναι η Καλαμάτα τουριστική πόλη;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Είναι η Καλαμάτα τουριστική πόλη;

Η παραλία της Καλαμάτας πλημμύρισε με κόσμο χθες το μεσημέρι, αλλά αν κάποιος επισκέπτης ήθελε να αγοράσει άγρια σπαράγγια για να πάει στους φίλους του στην Αθήνα, θα έπρεπε να πεταχτεί στη... Βελίκα, γιατί τα καταστήματα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι υποχρεωτικά κλειστά την Κυριακή.

Κλειστά έβρισκαν φυσικά τα μαγαζιά της Καλαμάτας ακόμα και οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που κατέπλεαν Κυριακές στο λιμάνι.

Δυστυχώς η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν τόλμησε να χαρακτηρίσει την Καλαμάτα τουριστική περιοχή ώστε να μπορούν ν' ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή, επειδή δεν ήθελε να συγκρουστεί με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης που πιστεύει ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη των πολυεθνικών αν τηρηθεί αυστηρά το "Ποτέ την Κυριακή". Στην πραγματικότητα βέβαια, όποιος φοβάται τον ανταγωνισμό ή πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει... με ένα νόμο τις κυριακάτικες διαδικτυακές αγοραπωλησίες, απλώς δυσκολεύει τη δική του θέση στην αγορά και θα βάλει λουκέτο μια ώρα νωρίτερα εάν ανοίξει ένα mall στη... Βελίκα ή αν ο Δήμος Αθηναίων αφήσει τα καταστήματά του ν' ανοίγουν τις Κυριακές.

Ετσι κι αλλιώς η Καλαμάτα δεν είναι μόνη της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, στον οποίο μάλιστα καθυστέρησε να μπει. Κι αν θέλει να καταξιωθεί ως προορισμός, θα πρέπει να προσφέρει στους επισκέπτες της τουλάχιστον τις υπηρεσίες που προσφέρουν και οι ανταγωνίστριες περιοχές.

Υπό ιδανικές συνθήκες το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες με στόχο όχι μόνο να προωθήσει τον προορισμό της Καλαμάτας, αλλά και τα τοπικά προϊόντα. Οπως αποδεικνύεται όμως στην πράξη τα τελευταία χρόνια, οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ενδιαφέρονται μόνο για την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αδιαφορώντας πλήρως για την οικονομική ανάπτυξη του νομού.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Επιμελητήριο Μεσσήνιας δεν έκανε τίποτα απολύτως για την εφαρμογή του νόμου που υποχρεώνει τα καταστήματα εστίασης να προσφέρουν εμφιαλωμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στους πελάτες τους. Αντιθέτως, δεν είναι λίγα τα μέλη της διοίκησής του που, ενώ δεν μπορούν να κάνουν έστω κάτι για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού, υπόσχονται ότι θα μας σώσουν όλους αν εκλεγούν και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ανεξάρτητα όμως από τις υποσχέσεις και τις συνήθεις διακηρύξεις που ακούμε στις προεκλογικές περιόδους, η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα θα μπουν σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης μόνο όταν οι πολίτες σταματήσουν ν' αναζητούν σωτήρες και απαιτήσουν να δημιουργήσουν με τις δικές τους δυνάμεις το μέλλον τους.

Πρώτα απ' όλα όμως οι Καλαματιανοί θα πρέπει να αποφασίσουν: Είναι η Καλαμάτα τουριστική πόλη;

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 18:16

NEWSLETTER