Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 18:38

“Πανεπιστήμιο Φρανκενστάιν”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
“Πανεπιστήμιο Φρανκενστάιν”

Στη δημοκρατία είναι θεμιτή, αν όχι επιβεβλημένη, η προάσπιση των ατομικών και ομαδικών συμφερόντων ακόμα και όταν γίνεται με πρόσχημα (τι άλλο;) το κοινό καλό.

Γι’ αυτό κάθε άλλο παρά κατακριτέες είναι τόσο οι διεκδικήσεις των υπαλλήλων του ΤΕΙ που ζητούν να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα η διοικητική έδρα του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όσο και οι κινητοποιήσεις των φορέων της Τρίπολης που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από το νέο ίδρυμα.

Η σύγκρουση όμως αυτών των συμφερόντων είναι ένα παίγνιο με μηδενικό περιφερειακό άθροισμα, αφού στο τέλος ό,τι κερδίσει η Καλαμάτα θα το χάσει η Τρίπολη και αντίστροφα. Εννοείται ότι αυτός που θέλει να νοικιάσει το σπίτι του σε φοιτητές, δεν δίνει δεκάρα τσακιστή ούτε για την περιφερειακή προστιθέμενη αξία ούτε για το μακροπρόθεσμο μέλλον του νέου πανεπιστημίου.

Τι γίνεται λοιπόν όταν κανένας δεν εξετάζει τη συνολική σχέση κόστους - οφέλους σε μια κοινωνία; Την απάντηση την έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δημιουργώντας ένα... "Πανεπιστήμιο Φρανκενστάιν", οι σχολές του οποίου θα φιλοξενούνται σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μια πόλη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι πότε θα αντέξει το "τέρας"; Χωρίς συνεργασίες με καταξιωμένα πανεπιστήμια και ενέσεις ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δύσκολα θα βγάλει την πενταετία. Εκτός και αν ο επόμενος υπουργός Παιδείας προχωρήσει σε νέες συγχωνεύσεις ενώνοντας τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Κρήτης και... Θράκης.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 18:42