Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 17:27

Χωράνε τρία καρπούζια σε μια γαλάζια μασχάλη;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Χωράνε τρία καρπούζια σε μια γαλάζια μασχάλη;

 Τρία καρπούζια στην ίδια... εκλογική μασχάλη επιχειρεί να χωρέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης - και αν τελικώς καταφέρει να βγάλει το κόμμα χωρίς σημαντικές απώλειες από την αναμέτρηση για την Ευρωβουλή, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας, σίγουρα θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή τελικώς επικρατήσει διχόνοια και φυγόκεντρες δυνάμεις, η γκρίνια θα επιστρέψει στο γαλάζιο στρατόπεδο με απρόβλεπτες μελλοντικές συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση, η πιο εύκολη μάχη που καλείται να δώσει στην Πελοπόννησο η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή των ευρωεκλογών, όπου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η δυναμική αντικυβερνητική ψήφος θα της χαρίσει αδιαμφισβήτητη νίκη. Το αντικυβερνητικό κύμα θα πριμοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό επίσης τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς υποψήφιους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την εκλογική νίκη στην Περιφέρεια και στους δήμους.

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα ευχάριστα νέα για την ηγεσία της Πειραιώς, καθώς την επομένη των ευρωεκλογών θα πρέπει να διαχειριστεί την αυξανόμενη εσωκομματική πίεση για μεγαλύτερο μερίδιο από τη μέλλουσα εξουσία. Βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να κυβερνήσει αξιοκρατικά, αγνοώντας την εσωκομματική πίεση· όμως είναι γνωστό σε όλους ότι στην Ελλάδα οι επιθυμίες τις περισσότερες φορές συγκρούονται μετωπικά με τη σκληρή πραγματικότητα και τις προσωπικές φιλοδοξίες.

Με τη σκληρή πραγματικότητα έτσι κι αλλιώς συγκρούστηκε ήδη η Πειραιώς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς διαπίστωσε καθυστερημένα ότι ο Πέτρος Τατούλης δεν θα πέσει σαν παραγινωμένο φρούτο και ότι πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη για να επικρατήσει ο γαλάζιος υποψήφιος Παναγιώτης Νίκας. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο βαθμός δυσκολίας στη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων έχει αυξηθεί σημαντικά επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει: 1) Γιατί ήταν καλός ο κ. Τατούλης το 2014 και δεν είναι το 2019. 2) Γιατί οι "Τατούλιγκανς" που άλλαξαν στρατόπεδο και είναι υποψήφιοι με τον κ. Νίκα, ενώ ψήφιζαν "ναι σε όλα" τώρα ψηφίζουν "όχι σε όλα".

Ειλικρινά δεν ξέρω αν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να δώσει πειστικές εξηγήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Είμαι απόλυτα βέβαιος όμως ότι η εκλογική μάχη στην Περιφέρεια θα χαθεί για την Πειραιώς αν δεν αυξηθεί σημαντικά το σημερινό ποσοστό συσπείρωσης των νεοδημοκρατών γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Νίκα. Και το ποσοστό συσπείρωσης δεν πρόκειται να αυξηθεί αν οι βουλευτές της Περιφέρειας δεν σηκώσουν το κύριο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, τηλεφωνώντας όπως τον "παλιό καλό καιρό" στους ψηφοφόρους τους για να τους "υπενθυμίσουν" ότι πρέπει να ψηφίσουν τον γαλάζιο υποψήφιο και στις περιφερειακές εκλογές.

Ανεξάρτητα από το τι θα πράξουν οι υπόλοιποι βουλευτές, η εκλογική μάχη θα κριθεί σε μεγάλο από το βαθμό εμπλοκής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μεταξύ άλλων καλείται να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι έχουν κομματικό καθήκον να στηρίξουν και να ψηφίσουν τον κ. Νίκα στις περιφερειακές εκλογές. Το στενό περιβάλλον του κ. Σαμαρά υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος με τον κ. Τατούλη και γι' αυτό θα στηρίξει την κατάλληλη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις την κομματική υποψηφιότητα Νίκα. Στην κάλπη θα μάθουμε αν ο κ. Σαμαράς και οι υπόλοιποι βουλευτές θα πείσουν τους νεοδημοκράτες να ψηφίσουν Νίκα, ώστε η Νέα Δημοκρατία να κατακτήσει στην Πελοπόννησο τη δεύτερη νίκη της μετά τις ευρωεκλογές.

Σε αντίθεση με την Περιφέρεια, για την τρίτη γαλάζια νίκη στο Δήμο Καλαμάτας, που είναι ο μεγαλύτερος της Πελοποννήσου, πιθανή εμπλοκή των βουλευτών θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα θα προσπαθήσει να επιλύσει, καθώς η παλιά "γαλάζια πολυκατοικία" έχει χωριστεί σε... διαμερίσματα. Τυπικά έχουμε 3 συνδυασμούς με επικεφαλής τους νεοδημοκράτες Ελένη Αλειφέρη, Θανάση Βασιλόπουλο και Μαρία Οικονομάκου. Στην πραγματικότητα όμως, αναγνωρίσιμοι νεοδημοκράτες υποψήφιοι σύμβουλοι υπάρχουν τουλάχιστον στους συνδυασμούς του Βασίλη Κοσμόπουλου, της Τόνιας Κουζή και του Βασίλη Τζαμουράνη - και άρα θα αποσπάσουν αρκετές ψήφους από τη γαλάζια δεξαμενή. Επίσης, από την παλιά ενιαία "δεξιά πολυκατοικία" προέρχονται και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μανώλης Μάκαρης (που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), Μιχάλης Αντωνόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι τις δεξιές ψήφους στο Δήμο Καλαμάτας τις διεκδικούν με αξιώσεις τουλάχιστον 9 συνδυασμοί. Αδιαμφισβήτητα τη μερίδα του λέοντος θα την αποσπάσουν οι 3 συνδυασμοί που έχουν επικεφαλής ενεργά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει πόσες ψήφους θα αποσπάσουν οι 6 υπόλοιποι συνδυασμοί, ούτε αν τη δεύτερη Κυριακή οι δεξιοί ψηφοφόροι θα στοιχηθούν πίσω από τον ομοϊδεάτη τους υποψήφιο που θα διεκδικήσει το δήμο. Θεωρητικώς, οι χαμένοι νεοδημοκράτες υποψήφιοι θα στηρίξουν όποιον γαλάζιο περάσει στον δεύτερο γύρο. Η εμπειρία δείχνει όμως ότι η απογοήτευση και η πικρία των ηττημένων της πρώτης Κυριακής οδηγεί σε απρόβλεπτα εκλογικά αποτελέσματα.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Μπορεί η Νέα Δημοκρατία στην Πελοπόννησο να νικήσει στις ευρωεκλογές, στην Περιφέρεια και στο Δήμο Καλαμάτας;

Ενα παντοδύναμο κόμμα, έπειτα μάλιστα από την τραγική αυτή τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, θα απαντούσε "ναι" ξεκάθαρα. Η αδυναμία πρόβλεψης του νικητή στις δύο από τις τρεις αναμετρήσεις αφενός αναδεικνύει τα όρια των δυνατοτήτων του κόμματος και αφετέρου χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών που πρέπει να έχουν οι πολίτες από μια γαλάζια κυβέρνηση.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 16:32