Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 16:15

Κανένας θεσμός, μόνο ο λαϊκισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κανένας θεσμός, μόνο ο λαϊκισμός

Η άνεση με την οποία οι λαϊκιστές καταγγέλλουν για λαϊκισμό τους αντιπάλους τους, καταδεικνύει όχι μόνο τα όρια της δημοκρατίας αλλά και ότι ο λαϊκισμός μεταξύ άλλων μπορεί να πάρει και τη μορφή του... αντιλαϊκισμού, ειδικά όταν τον επιτάσσουν οι προεκλογικές επικοινωνιακές ανάγκες.

Μπερδευτήκατε; Δεν υπάρχει λόγος. Ακούστε ή διαβάστε όσα υπόσχονται οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές και θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων με τον ίδιο τρόπο που τα χάιδευαν εκείνοι που χρεοκόπησαν την ελληνική οικονομία, ρίχνοντας στη συνέχεια τις ευθύνες στους... άλλους. Υπενθυμίζω απλώς ότι και πριν τη χρεοκοπία οι υποψήφιοι και οι πολιτικοί ενώ μιλούσαν για τον "ευλογημένο τόπο" και για το "πράσινο χρυσάφι της Μεσσηνίας" στην ουσία έκλειναν το μάτι στους ψηφοφόρους τάζοντας περισσότερες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις στον δημόσιο τομέα. Το μοντέλο αυτό του λαϊκισμού το υπηρέτησαν όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί που σήμερα το απαρνούνται για να διατηρηθούν στην εξουσία.
"Κανένας θεσμός, μόνον ο λαός" είχε δώσει το σύνθημα ο Ανδρέας Παπανδρέου τις μέρες της παντοκρατορίας του και από τότε μέχρι σήμερα κανένας δεν αμφισβήτησε ουσιαστικά την ηγεμονία αυτής της πολιτικής σκέψης, αν και συγκρούεται με τον πυρήνα της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Φυσικά ο Ανδρέας Παπανδρέου απλώς έδωσε αριστερές στροφές στον δεξιόστροφο μέχρι τότε λαϊκισμό, κάνοντας ρουσφέτια στο όνομα του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ μέχρι τότε τόσο η Δεξιά όσο και το Κέντρο διόριζαν και έδιναν δουλειές σε ημέτερους εργολάβους στο όνομα του πατριωτισμού και του αντικομμουνισμού.
Σε κάθε περίπτωση οι εκσυγχρονιστικές δημοκρατικές πτέρυγες των κομμάτων είναι μειοψηφικές και εκφράζονται από έναν μικρό αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών που δεν μπορεί να ελέγξει την κομματική βάση. Στον αντίποδα, τα μικρομεσαία κομματικά στελέχη υπηρετούν με αφοσίωση την πολιτική του λαϊκισμού καταγγέλλοντας τους αντιπάλους τους για... λαϊκισμό.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 16:18

NEWSLETTER