Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 13:58

Φονικά έθιμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Φονικά έθιμα

«Ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσα θύματα πρέπει να θρηνήσουμε ακόμα για να αποφασίσει η Πολιτεία να κηρύξει ολομέτωπη επίθεση κατά των αυτοσχέδιων εκρηκτικών.

Ξέρω όμως πολλούς αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς που φωτογραφίζονται ρίχνοντας σαΐτες ή δίπλα σε μπαρουτοκαπνισμένους σαϊτολόγους - και οι οποίοι μάλλον θα εκφράσουν πολλές αντιρρήσεις αν κάποιος χαρακτηρίσει αναχρονιστικά κι επικίνδυνα τα “παιχνίδια” με τα εκρηκτικά».

Αυτά έγραφα το 2015, μετά τον ακρωτηριασμό δύο σαϊτολόγων στη Μεσσήνη, και στη συνέχεια του άρθρου τόνιζα:

«...Οποιος τολμήσει να ζητήσει μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου, θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τα μέλη των μπουλουκιών, αλλά και με αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι μαγκιά να ρίχνουν οι ανήλικοι σαΐτες. Οποιος τολμήσει να πει ότι υπάρχουν οικογένειες που φοβούνται να έρθουν στη Μεσσηνία για Πάσχα εξαιτίας των βαρελότων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτούς που υποστηρίζουν πως ο σαϊτοπόλεμος διαφημίζει τη Μεσσηνία. Τέλος, όποιος τολμήσει να ψελλίσει ότι το κάψιμο του Ιούδα είναι ένα πρωτόγονο και ολίγον ρατσιστικό έθιμο, είναι σίγουρο ότι θα κατηγορηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ ως σιωνιστής - ενώ θα πρέπει να μιλά ψιθυριστά για να μην προκαλέσει νέα... Πατσιφικά.

Γενικώς, κυριαρχεί η αντίληψη πως είναι μαγκιά να ρίχνεις εκρηκτικά στα πόδια των ηλικιωμένων που πάνε στην εκκλησία, ενώ όποιος διαφωνεί με τους “μάγκες” είναι απλά ξενέρωτος και τίποτα παραπάνω. Προσωπικά, θεωρώ μέγιστη ανοησία τη ρίψη αυτοσχέδιων εκρηκτικών, και αναχρονιστικά τα έθιμα του σαϊτοπόλεμου και του καψίματος του Ιούδα. Γνωρίζω όμως ότι η άποψή μου είναι “αιρετική” και ότι δεν πρόκειται να πείσω για την ορθότητά της, ακόμα κι αν επικαλεστώ τα θύματα του ακήρυχτου αυτού πολέμου».

Δεν έχω να προσθέσω ούτε σημείο στίξης.

Για τους… επιδειξίες με κρατική επιδότηση, θα γράψω στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 13:55