Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 14:40

Εκτός συζήτησης ο μικρός δήμος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εκτός συζήτησης  ο μικρός δήμος

 

Αποκωδικοποιώντας τα προεκλογικά προγράμματα όλων των υποψηφίων στους μεσσηνιακούς δήμους, διαπιστώνουμε ότι η πλειονότητα των προτάσεων που διατυπώθηκαν κινούνται στη νοητή πολιτική ευθεία που εκτείνεται από τα όρια της χριστιανοδημοκρατίας έως τα όρια της σοσιαλδημοκρατίας, και ότι καμία παράταξη δεν αμφισβητεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο του δήμου στην τοπική κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Οι προεκλογικές αυτές θέσεις διαψεύδουν ουσιαστικά όσους μιλούν για "νεοφιλελεύθερη επέλαση", αφού ούτε ένας υποψήφιος δεν μίλησε για απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς από τον "ζουρλομανδύα" των δημοτικών κανονιστικών ρυθμίσεων που κάνουν κάθε σκέψη για επένδυση σχεδόν απαγορευτική. Αντιθέτως, ακούσαμε και διαβάσαμε προτάσεις για επιπλέον ρυθμίσεις και κανόνες, που ξεκινούν από τον χωροταξικό σχεδιασμό και εκτείνονται μέχρι την προστασία των τοπικών προϊόντων ή των τοπικών θέσεων εργασίας.

Σε αυτές τις συνθήκες... κάθε άλλο παρά παράλογη ακούστηκε και η πρόταση δημιουργίας δημοτικών αναπτυξιακών εταιρειών λίγα μόλις χρόνια μετά την πώληση οικοπέδων για την εξόφληση χρεών της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Καλαμάτας (ΑΔΕΚ). Βεβαίως σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν ακούσαμε προτάσεις για επίλυση του στεγαστικού με κατασκευή κατοικιών από δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά νομίζω ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να θυμηθούν κάποιοι την εποχή που η ΑΔΕΚ ανταγωνιζόταν τους διώτες εργολάβους χτίζοντας σπίτια σε εκτάσεις του πρώην στρατοπέδου.

Αντιθέτως, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλά χρόνια για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να ορίζουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες τους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ή τη δυνατότητα να αναλάβουν την πρόσληψη και την πληρωμή των ναυαγοσωστών οι καταστηματάρχες που εκμεταλλεύονται ξαπλώστρες στην παραλία της Καλαμάτας. Εννοείται ότι ο μικρός αποτελεσματικός δήμος είναι... όνειρο θερινής νυκτός - και ότι καλό είναι να αλλάξουμε συζήτηση για να μη χαλάμε τις καρδιές μας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 14:43