Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 19:28

Φράγκοι και Ενετοί στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)
Φράγκοι και Ενετοί στη Μεσσηνία

Το συνέδριο “Φράγκοι και Ενετοί στη Μεσσηνία, διερευνώντας το δυτικό παρελθόν της Πελοποννήσου” που διεξήχθη στην Καλαμάτα, θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να αποτελέσει αφορμή όχι μόνο για να πληροφορηθούν οι σύγχρονοι Μεσσήνιοι το λατινικό παρελθόν της περιοχής, αλλά κυρίως για να συνδεθεί πάλι η Μεσσηνία με τη Δύση με την οποία έχει άρρηκτους δεσμούς από την κλασική αρχαιότητα.

Αλήθεια πόσοι Μεσσήνιοι γνωρίζουν ότι η Κορώνη, η Πύλος και η Μεθώνη ήταν κτήσεις της Βενετίας από το 1204 μ.Χ. έως το 1500 μ.Χ.; Αλήθεια πόσοι Καλαματιανοί γνωρίζουν για τη Βαρωνία των Καλαμών από το 1205 μ.Χ. έως το 1325 μ.Χ.; Αλήθεια πόσοι Πελοποννήσιοι γνωρίζουν για τη δεύτερη Ενετοκρατία από το 1685 μ.Χ. έως το 1715 μ.Χ.;

Για πολλούς και διάφορους λόγους, που είναι αδύνατον να αναλυθούν σε ένα άρθρο, το ιστορικό έλλειμμα για την Ενετοκρατία και τη Φραγκοκρατία στη Μεσσηνία έχει καλυφθεί με ιδεοληψίες που είτε εξισώνουν τους Οθωμανούς με τους Φράγκους και τους Ενετούς είτε ασπάζονται το δόγμα του ανθενωτικού Λουκά Νοταρά: «Καλύτερα να δω καταμεσής στην Πόλη να βασιλεύει τούρκικο σαρίκι παρά τιάρα λατινική». Αν στις θρησκοληψίες των φανατικών χριστιανών προστεθούν και οι ιδεοληψίες των φανατικών αριστερών που ταυτίζουν τη Δύση με τον καπιταλισμό και κατά συνέπεια με την επίγεια κόλαση, γίνεται κατανοητό όχι μόνο το ιστορικό έλλειμμα για την Ενετοκρατία και τη Φραγκοκρατία στη Μεσσηνία αλλά και το γιατί δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι Μεσσήνιοι που ενώ βλέπουν προοδευτικά στοιχεία ακόμα και σε ισλαμιστές τρομοκράτες, αρνούνται να παραδεχτούν ότι οι ανοιχτές δυτικές δημοκρατίες βρίσκονται στην κορυφή της εξελιγκτικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κλίμακας. Δυστυχώς κάποιοι δεν θέλουν να ξεφύγουν από το οθωμανικό παρελθόν. 

lathanasis@yahoo.gr

Θαανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 21:06

NEWSLETTER