Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 14:01

Οι αόρατοι δρόμοι της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Οι αόρατοι δρόμοι της Πελοποννήσου

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες στις περιφερειακές εκλογές ονόμασε τον συνδυασμό του “Νέοι δρόμοι για την Πελοπόννησο”, επιχειρώντας προφανέστατα να συνδέσει το κυβερνητικό έργο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αρα θα ήταν τουλάχιστον δημοσιογραφικό πλημμέλημα να μη συνδεθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα με το κυβερνητικό έργο για τους δρόμους στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία. Ας δούμε λοιπόν τα αποτελέσματα:

Οι “Νέοι Δρόμοι” ψηφίστηκαν από 51.436 Πελοποννήσιους συγκεντρώνοντας μόλις το 14,63% των ψήφων. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από 80.964 πολίτες αποσπώντας το 22,4% των ψήφων. Συμπέρασμα πρώτο: Περίπου 30.000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αποδοκίμασαν το έργο της για τους δρόμους της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά 1 στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ “μαύρισε” τους “Νέους Δρόμους”.

Ακόμα πιο απογοητευτικά είναι όμως τα αποτελέσματα των “Νέων Δρόμων” στη Μεσσηνία. Οι “Νέοι Δρόμοι” ψηφίστηκαν από 12.928 Μεσσήνιους αποσπώντας το 13,38% των ψήφων, και ο ΣΥΡΙΖΑ από 24.258 Μεσσήνιους αποσπώντας το 24,74% των ψήφων. Με απλά λόγια και ξεκάθαρα: Ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστεψαν την κυβερνητική προπαγάνδα για τους δρόμους στην Πελοπόννησο και στη Μεσσηνία.

Ο μόνος που πίστεψε καλοπροαίρετα την κυβερνητική προπαγάνδα, και την πλήρωσε πολύ ακριβά, είναι ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης που στοιχήθηκε πίσω από τα παραμύθια για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, με συνέπεια να χάσει από την πρώτη Κυριακή. Ολοι οι υπόλοιποι αντιλήφθηκαν ότι πίσω από τα παραμύθια για τους νέους δρόμους είναι αδύνατον να κρυφτεί η ανικανότητα του υπουργείου Υποδομών, που όχι μόνο δεν κατασκεύασε ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, αλλά καθυστέρησε κιόλας αυτούς που θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί.

Βεβαίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε τα τελευταία χιλιόμετρα του Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, αλλά όλοι θυμόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά των συμβάσεων παραχώρησης και κατά της κατασκευής του περιφερειακού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, για να κατασκευαστούν τα τελευταία χιλιόμετρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε “γη και ύδωρ” στον “Μορέα” επιδοτώντας τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου. Προφανώς η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εκτίμησε ότι δεν αρκεί να πληρώνουν οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου ακριβή βενζίνη και ακριβά διόδια, και γι’ αυτό... τιμώρησε και όσους δεν χρησιμοποιούν το δρόμο, υποχρεώνοντάς τους να πληρώνουν φόρους για την επιδότηση του “Μορέα”.

Από εκεί και πέρα όλοι γνωρίζουμε τις περιπέτειες του τμήματος Πάτρα - Πύργος, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού που θα γινόταν το 2015 και το σπάσιμο του έργου σε 8 τμήματα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων χάθηκαν 4 πολύτιμα χρόνια, ενώ στη χειρότερη οι Μεσσήνιοι θα συνεχίσουν και τη δεκαετία του ‘30 να πηγαίνουν στην Πάτρα μέσω Κορίνθου.

Οσο για το Καλό - Νερό Τσακώνα, αυτό ξεχάστηκε στα συρτάρια του υπουργείου Υποδομών, με συνέπεια η περιοχή της Τριφυλίας να καταγράφει διαφυγόντα έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ: Οι επισκέπτες του νομού από τον Α7 συνεχίζουν το ταξίδι τους στον ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ενώ οι επιβάτες των πτήσεων του αεροδρομίου της Καλαμάτας πηγαίνουν σε προορισμούς που απέχουν χρονικά λιγότερο από τη “μακρινή Τριφυλία”.

Τέλος, το παραμύθι για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη αποδείχτηκε ότι δεν κάνει ούτε για προεκλογικό φυλλάδιο. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο για τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου με τη διαδικασία του “ανταγωνιστικού διαλόγου” είναι... ανύπαρκτο - και γι’ αυτό ο κ. Δέδες θα γινόταν πιο πιστευτός αν ονόμαζε το συνδυασμό του “Αόρατοι δρόμοι της Πελοποννήσου”.

Ας ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει άμεσα πραγματικούς διαγωνισμούς για την κατασκευή των δρόμων Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, καθώς και μελέτες για την πρόσβαση σε Αρχαία Μεσσήνη και Μάνη. Σε διαφορετική περίπτωση -και ειδικά αν ξανακουστεί για ακόμα μια φορά η θεωρία της “καμένης γης”- θα “μαυριστούν” και πάλι όσοι τάζουν αόρατους δρόμους.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 14:04

NEWSLETTER