Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 15:21

Κεντρικός σχεδιασμός ή ελεύθερη αγορά;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Κεντρικός σχεδιασμός ή ελεύθερη αγορά;

Αντιγράφω από την ανακοίνωση της Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας:

"Την ανάγκη για αλλαγή πορείας σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της πληθώρας των στοιχείων του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου σε συνάρτηση με τη βελτίωση των υποδομών έθεσαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ.κ. Δημήτρης Καραλής και Δημήτρης Πατριαρχέας κατά τη σημερινή ενημερωτική τους συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου και νυν Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα."

Αν ήμουν κακεντρεχής θα έγραφα ότι κάθε φορά που επιχειρηματίες μιλούν για κεντρικό σχεδιασμό, κάπου εκεί ψηλά χαμογελούν οι Στάλιν, Χίτλερ και Μουσολίνι που επιχείρησαν να απαλλάξουν τον κόσμο από την αταξία της αγοράς.

Αν ήμουν αιθεροβάμων θα έγραφα ότι τρίζουν τα κόκαλα των Χάγιεκ και Μίζες που υποστήριξαν με σθένος ότι πίσω από κάθε προσπάθεια κεντρικού σχεδιασμού ελλοχεύει ο "δρόμος προς τη δουλεία" και τον ολοκληρωτισμό.

Αν πάλι ήμουν πολύ νέος και δίδασκα οικονομία, όπως συνέβαινε πριν 20 περίπου χρόνια, θα προσπαθούσα να εξηγήσω στους μαθητές μου τις επιπτώσεις του Καμεραλισμού στην οικονομική ανάπτυξη.

Εχοντας ζήσει όμως μισό αιώνα στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς να πείσεις τους συμπολίτες σου ότι η Σοβιετική Ενωση κατάρρευσε εξαιτίας του κεντρικού σχεδιασμού, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν επειδή το "χάος της αγοράς" γεννά καινοτόμες κερδοφόρες επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η Google, και η Αpple. Απλώς έχω συμβιβαστεί με την ιδέα ότι για την απελευθέρωση της αγοράς θα συζητήσουν οι επόμενες γενιές.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 15:35