Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 13:06

Προσέλκυση επενδύσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πρωταρχικός στόχος της επόμενης κυβέρνησης όσον αφορά το νομό μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, που αφενός θα αποτρέψει τη φυγή ολοένα και περισσότερων νέων Μεσσήνιων επιστημόνων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό, και αφετέρου θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή πολλών Μεσσήνιων που θέλουν να γυρίσουν αλλά δεν βρίσκουν εργασία στον τόπο τους.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας είναι βέβαια η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων - και γι’ αυτό στόχος τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και των τοπικών αρχών θα πρέπει να είναι η άμεση δημιουργία ενός φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέπει στους επενδυτές να ολοκληρώνουν τα οικονομικά τους σχέδια χωρίς καθυστερήσεις.

Για να σταματήσει η χρονοβόρα διαδικασία των εγκρίσεων που διώχνει τις επενδύσεις, θα πρέπει άμεσα να δημοσιευθούν τα νέα τοπικά και ειδικά χωροταξικά σχέδια που θα ορίζουν αυστηρά τις χρήσεις γης για τη γεωργία, τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Μόνο έτσι ο επενδυτής θα γνωρίζει, ρίχνοντας μόνο μια ματιά στον χωροταξικό χάρτη, όχι μόνο τις περιοχές που μπορεί να επενδύσει, αλλά και τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η επένδυση για να ολοκληρωθεί χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Ειδικά στη Μεσσηνία, θα πρέπει με μια ματιά στον χωροταξικό χάρτη ο επενδυτής να γνωρίζει σε ποιες περιοχές μπορεί να κατασκευάσει θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, σε ποιες ξενοδοχείο ή εξοχικές κατοικίες, και σε ποιες μια βιοτεχνία ή μια οχλούσα βιομηχανία. Εννοείται ότι θα πρέπει να προβλεφθούν -μεταξύ άλλων- ειδικές ζώνες τουρισμού για προσέλκυση επενδυτών που θέλουν να κατασκευάσουν μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και μεγάλες ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της... αρπαχτής.

Αλλωστε, όλοι έχουμε συμφωνήσει τις τελευταίες δεκαετίες ότι η οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας θα βασιστεί στους πυλώνες του τουρισμού και της παραγωγής ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Ειδικά τα τοπικά προϊόντα θα πρέπει να προωθηθούν με κάθε τρόπο στη μεσσηνιακή τουριστική αγορά, με στόχο να περιοριστεί η ανάγκη εισαγωγής προϊόντων από άλλες αγορές. Για παράδειγμα: Ακόμα κι αν αυξηθεί υπέρμετρα ο τουρισμός, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της μεσσηνιακής αγοράς, αρκεί να είναι πιστοποιημένα ποιοτικά και αν είναι δυνατόν να σημανθούν ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, εκτός από λάδι και ελιές Καλαμάτας, οι επισκέπτες πρέπει να έρχονται στο νομό για να γευτούν μεταξύ άλλων πατάτες Αλαγονίας και Μεσσήνης, ντομάτα και καρπούζι Τριφυλίας, αγκινάρα Μικρομάνης, σύκα Μεσσηνίας (ή Καλαμάτας), σφέλα Μάνης κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού και γενικότερα της μεσσηνιακής οικονομίας είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»: Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής του, ώστε οι επενδυτές να δημιουργήσουν γρήγορα τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη φιλοξενία περισσότερων πτήσεων.

Στον τομέα των υπόλοιπων τουριστικών υποδομών, θα πρέπει να αναβαθμιστεί το λιμάνι της Καλαμάτας ώστε να μπορεί να φιλοξενεί τα μεγάλα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια, αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης της μαρίνας της Πύλου. Σε συνεργασία με τους δήμους, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια θα πρέπει να διερευνήσουν τη δυνατότητα κατασκευής νέων μαρίνων με ΣΔΙΤ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κατασκευαστούν σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι στις διαδρομές Καλό Νερό - Τσακώνα, Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, Καλαμάτα - Μάνη και προς Αρχαία Μεσσήνη, ώστε να είναι γρήγορη και ασφαλής η πρόσβαση προς όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 13:10