Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 18:39

Περιφερειακά έργα ...τοπικής εμβέλειας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 Θεωρητικώς ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει ανάγκες που ξεπερνούν τα τοπικά όρια ενός δήμου.

Διαβάζοντας όμως την ημερήσια διάταξη της προχθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, διαπιστώνουμε ότι στην πράξη χρηματοδοτεί έργα που δεν ξεπερνούν τις ανάγκες μιας τοπικής κοινότητας - και για την υλοποίηση των οποίων θα έπρεπε να έχει πόρους το Τοπικό Συμβούλιο.

Αναφέρω ενδεικτικά μερικά μόνο έργα τοπικής σημασίας, για τα οποία θα υπογραφούν συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας, των δήμων και της Εκκλησίας.

α) Τσιμεντόστρωση δρόμου ΤΚ Αγριλιάς προς εκκλησία Αγ. Νικόλαος Δήμου Τριφυλίας.

β) Βελτίωση αγροτικής οδού Κωνσταντίνοι - Πολίχνη Δήμου Οιχαλίας

γ) Αντικατάσταση στέγης Ι.Ν. Αγίων Πάντων Μεταμορφώσεως Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Είναι αυτά τα έργα περιφερειακής εμβέλειας; Μόνο ένας τρελός θα απαντούσε ότι είναι περιφερειακής σημασίας ένας τοπικός αγροτικός δρόμος ή ότι η αντικατάσταση της στέγης ενός ναού πρέπει να απασχολεί τα μέλη  του Περιφερειακού Συμβουλίου που, σύμφωνα μάλιστα με τις θεωρίες του απερχόμενου περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, θα έπρεπε να έχει αρμοδιότητες Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου!

Είναι αυτά τα έργα αναγκαία; Προφανώς και είναι αναγκαία, αλλά σε ένα σύγχρονο κράτος θα είχαν πόρους και τεχνική υπηρεσία οι δήμοι και η εκκλησία για να τα υλοποιήσουν. 

Είναι νόμιμες οι προγραμματικές συμβάσεις για τα έργα; Νομιμότατες... και με τη σφραγίδα του ηθικού πλεονεκτήματος της "πρώτη φορά" κυβέρνησης Αριστεράς που δεν άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο.

Είναι ρουσφέτια του Τατούλη τα έργα; Θα τα χαρακτήριζα αναπόσπαστο τμήμα των πελατειακών σχέσεων της εκάστοτε εξουσίας που διανέμει χρήματα με σκοπό την επανεκλογή της. Και μη με ρωτήσετε αν ξέρω πολιτικούς που δεν κάνουν ρουσφέτια, γιατί η απάντηση είναι αυτονόητη. Οι πολιτικοί θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν. Ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να ψάχνουμε πολιτικούς που δεν κάνουν ρουσφέτια, αλλά να δημιουργήσουμε τους θεσμούς που θα κάνουν ασύμφορες τις πελατειακές σχέσεις. 

Η Ελλάδα θα γίνει σύγχρονο κράτος όταν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες  θα σταματήσουν να ασχολούνται με... τσιμεντοστρώσεις.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:32