Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 14:45

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ξόρκια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ξόρκια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το χθεσινό capital.gr: “Υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης απ' αυτόν που παρουσίασε στην τελευταία οικονομική χρήση ο όμιλος Inditex, εμφάνισε ο ισπανικός όμιλος στην Ελλάδα, στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2019 (1/2/2018-31/1/2019).

Αποτέλεσμα οι πωλήσεις του να "σπάσουν" το φράγμα του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ ανερχόμενες στα 517 εκατ. ευρώ, 8% υψηλότερες σε σχέση με το 2017. Οι πωλήσεις του ισπανικού ομίλου, την ίδια περίοδο ενισχύθηκαν κατά 3% στα 26,14 δισ. ευρώ, με τις online πωλήσεις του να αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας ανάπτυξη 27%. Δηλαδή ο ελληνικός βραχίονας του ισπανικού ομίλου πραγματοποιεί το 1,97% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου Inditex, ή το 2,3% αν από τη μεγάλη "εικόνα" εξαιρεθούν οι online πωλήσεις οι οποίες "πέφτουν" κατευθείαν στη μητρική. Αν τα 517 εκατ. ευρώ στο "ταμείο" του ισπανικού ομίλου αντιπροσωπεύουν χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, για την ελληνική αγορά ένδυσης η οποία "τζιράρει", σύμφωνα με στελέχη του λιανεμπορίου περί τα 2 δισ. ευρώ, ξεπερνούν το 25%. Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως ο ισπανικός όμιλος Inditex ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το μακρινό 1993, μέσω των οκτώ σημάτων που αναπτύσσει πλέον, έχει καταφέρει την τελευταία 15ετία και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετές εκατοντάδες επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης πέταξαν "λευκή" πετσέτα, να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο του, ο οποίος το 2004 ήταν στα 215 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το δίκτυο των καταστημάτων του σχεδόν τριπλασιάστηκε την τελευταία 15ετία από 56 σημεία το 2004 σε 165, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στην τελευταία χρήση αθροιστικά σε 32 εκατ. ευρώ, αυξημένα 40%”.

Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία των εμπόρων αντί να μελετήσει προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου και να αντιγράψει το κατά γενική ομολογία επιτυχημένο δίκτυο πωλήσεων, εξακολουθεί να πιστεύει τους... εξορκιστές που υπόσχονται πλούτο με συνθήματα και κλείσιμο των συνόρων. Η οικονομική ανάπτυξη όμως δεν έρχεται ούτε με ξόρκια, ούτε στην απομόνωση. Ερχεται, όταν οι έμποροι πάψουν να φοβούνται τον ανταγωνισμό και κατακτήσουν την αγορά όπως εκείνα τα “αγράμματα καραβάνια” που κατέκτησαν τη Βιέννη και άναψαν τα “φώτα” για να ξεκινήσει ο απελευθερωτικός πόλεμος του 1821.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 14:09

NEWSLETTER