Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 13:29

Τρεις Costa Navarino με 2.812 τουριστικά ακίνητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Τρεις Costa Navarino με 2.812 τουριστικά ακίνητα

Την τελευταία τετραετία και στη Μεσσηνία γίναμε μάρτυρες ενός οικονομικού θαύματος, καθώς δημιουργήθηκαν τρεις Costa Navarino από μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που προσφέρουν τουλάχιστον 2.812 σπίτια για βραχυχρόνια μίσθωση σε επισκέπτες του νομού.

Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και κυρίως χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι “θαμώνες των συνεδρίων”, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εκμεταλλεύτηκαν άμεσα τη δυνατότητα που τους δίνει η ψηφιακή τεχνολογία και μετέτρεψαν τη λιμνάζουσα περιουσία τους σε μονάδα παραγωγής πλούτου για όλη την κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό θαύμα δεν συντελέστηκε μόνο στη Μεσσηνία, καθώς στην Κρήτη προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση 22.585 ακίνητα, στην Αθήνα 11.355, στην Κέρκυρα 6.809, στη Σαντορίνη 5.159 και στη Μύκονο 4.351. Είναι όμως τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο ότι στην πρώτη 25άδα της κατάταξης βρίσκονται δύο περιοχές της Μεσσηνίας, καθώς η Καλαμάτα έχει “κατακτήσει” την 20ή θέση πανελληνίως με 854 προσφερόμενες κατοικίες και ακολουθεί στην 25η ο Δήμος Δυτικής Μάνης με 754 ακίνητα.

Ουσιαστικά η Μεσσηνία δείχνει να ξεπερνά το έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών χάρη στην επιχειρηματικότητα των μικροϊδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, που όχι μόνο έβαλαν τα γυαλιά στους “κυνηγούς των ΕΣΠΑ” καθώς δημιούργησαν ανταγωνιστικά προϊόντα χωρίς επιδοτήσεις, αλλά παραδίδουν κιόλας μαθήματα οικονομίας σε όλους εκείνους τους κρατιστές που σχεδίαζαν να υποκαταστήσουν την αγορά με σχέδια και μελέτες. Στην πραγματικότητα οι Μεσσήνιοι μικροϊδιοκτήτες δημιούργησαν ανταγωνιστικά δωμάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης που αξιολογούνται με μεγάλους βαθμούς στα συστήματα αξιολόγησης των πλατφορμών διαμοιρασμού, ενώ την ίδια ώρα πολλές παραδοσιακές μονάδες παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση γιατί οι ιδιοκτήτες τους ενδιαφέρονται κυρίως για την πίτα του ΕΣΠΑ και ελάχιστα για την εικόνα των καταλυμάτων τους.

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα ευχάριστα νέα, καθώς το κράτος οσμίστηκε χρήμα και αποφάσισε να “ρυθμίσει” και να φορολογήσει τον μοναδικό κλάδο που δημιούργησε πλούτο μέσα στην κρίση. Θα μου πείτε: Πρέπει να μείνουν αφορολόγητα τα εισοδήματα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να φορολογούνται με flat tax 15%, όπως και τα αντίστοιχα έσοδα των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων που αντί να διεκδικούν επιτακτικά μείωση των φόρων, ζητούν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα με ρυθμίσεις που θα καταστήσουν ασύμφορη τη βραχυχρόνια μίσθωση. Και το κράτος ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί τα “ασύμμετρα συμφέροντα” για να “ρυθμίσει” την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης αποδεικνύοντας ότι είχε δίκιο ο Ρόναλντ Ρίγκαν όταν δήλωνε για την οικονομική λειτουργία του κράτους: “Αν κάτι κινείται, το φορολογεί. Αν συνεχίσει να κινείται, το ρυθμίζει. Αν σταματήσει να κινείται, το επιδοτεί”.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 13:28