Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 12:49

Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με ανακοίνωσή της "ανακήρυξε" τους... πρωταθλητές της φοροδιαφυγής για τον Ιούνιο και ενώ πολλοί διαβάζουν ότι το μέσο ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται σε 32%, ελάχιστοι αναρωτιούνται γιατί οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να παρανομούν.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ πρωταθλητές τον Ιούνιο ανακηρύχθηκαν οι εξής κλάδοι: εκμετάλλευση ταξί (81%), πλυντήρια αυτοκινήτων (75%), ανθοπωλεία (73%), ταξιδιωτικά πρακτορεία (68%), μανικιούρ - πεντικιούρ (63%), δικηγόροι (63%), ψητοπωλεία - σουβλατζίδικα χωρίς τραπεζοκαθίσματα (62%), κομμωτήρια - κουρεία (62%), ενοικίαση μοτοποδηλάτων (57%), πρατήρια καυσίμων (54%), χερσαίες - θαλάσσιες μεταφορές (53%), λιανικό εμπόριο (36%), εστίαση (33%), καταλύματα (24%).

Διαβάζοντας τους κλάδους που πρωταγωνιστούν στη φοροδιαφυγή, δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες για να διαπιστώσεις ότι όποιος μπορεί δεν πληρώνει φόρους. Ούτε χρειάζεται να είσαι ιδιαιτέρως ευφυής για να αντιληφθείς ότι οι μισές επιχειρήσεις θα έκαναν διακοπή εργασιών αν σταματούσε η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Μόνο οι πολιτικοί μπροστά στις κάμερες και στα μικρόφωνα αρνούνται να παραδεχτούν ότι παριστάνουν πως κυνηγούν τη φοροδιαφυγή, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι η "παράλληλη οικονομία" διατηρεί ζωντανή τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα.

Πότε θα τελειώσει το θέατρο του παραλόγου; Οταν οι πολιτικοί αποφασίσουν να μειώσουν τους φόρους και τις εισφορές ώστε να γίνει ασύμφορη η φοροδιαφυγή. Μέχρι τότε η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει να ανακηρύσσει "πρωταθλητές" και οι "πρωταθλητές" θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 12:49

NEWSLETTER