Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 16:12

Πόσες φορές θα ζητήσει συγγνώμη ο Καραμανλής;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Πόσες φορές θα ζητήσει συγγνώμη ο Καραμανλής;

Οταν κατακάτσει ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός για τους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Πάτρα - Πύργος, θα αποδειχτεί περίτρανα πως έχει απόλυτο δίκιο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας όταν ζητεί να δοθεί στον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ένα χρονικό περιθώριο τριών-τεσσάρων μηνών, προκειμένου να ενημερωθεί πολύπλευρα για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας.

Ο κ. Νίκας έχει δίκιο και όταν αφήνει να εννοηθεί πως έκαναν λάθος όσοι βιάστηκαν να συναντηθούν με τον υπουργό Υποδομών για να διεκδικήσουν την πατρότητα του έργου. Δίκιο έχει ο έμπειρος Μεσσήνιος αυτοδιοικητικός και όταν δηλώνει ότι "αν δεν πάμε σε μισή ώρα στην Κορώνη μ’ έναν ασφαλή δρόμο, αυτό είναι κακό και για την Καλαμάτα και για την Κορώνη" - αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος μπορεί να ωφελήσει τη Μεσσηνία. Δυστυχώς όμως, όσοι βιάστηκαν να διεκδικήσουν την πατρότητα του έργου, βιάστηκαν ουσιαστικά να χειροκροτήσουν τη διαδικασία του "ανοιχτού διαλόγου" αλλά και τον... ανοιχτό δρόμο του πρώην υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Ακόμα χειρότερα, δεν εξέφρασαν καν την ανησυχία τους, ούτε για τη διαφαινόμενη νέα αποσύνδεση του Καλό Νερό - Τσακώνα από το Πάτρα - Πύργος, ούτε και για την απουσία χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των έργων.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή, επισημαίνοντας και πάλι ότι τα οδικά έργα της Μεσσηνίας δεν περιλαμβάνονταν στα έργα εθνικής προτεραιότητας που ανακοίνωσε φέτος το Μάρτιο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντίθετα, η αξιοποίηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας ήταν ανάμεσα στα έργα που ανακοινώθηκαν τότε. Αν και η απουσία των οδικών έργων της Μεσσηνίας από το πρόγραμμα της Μεσσηνίας επισημάνθηκε από την "Ε" και τον υπόλοιπο Τύπο του νομού, ελάχιστοι έδωσαν τότε σημασία, καθώς τα φώτα ήταν στραμμένα στον προεκλογικό αγώνα. Σε ένα σοβαρό κόμμα, η τοπική ηγεσία του θα παρέδιδε από το Μάρτιο στον σκιώδη υπουργό έναν πλήρως ενημερωμένο φάκελο για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας, και παράλληλα σε συνεργασία με τους πολιτευτές θα αναδείκνυε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την αναγκαιότητα κατασκευής του Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα και του Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Δυστυχώς όμως, τόσο η τοπική κομματική ηγεσία όσο και οι πολιτευτές, ενώ παίρνουν μεγάλο βαθμό στις δημόσιες σχέσεις, μάλλον με δυσκολία περνούν τη βάση στο θέμα της ουσιαστικής ανάδειξης των θεμάτων της Μεσσηνίας. Κάπως έτσι έφτασε ανενημέρωτος στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, και κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων απλώς επανέλαβε όσα είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης το Μάρτιο. Εννοείται ότι οι ευθύνες των γαλάζιων Μεσσήνιων πολιτικών δεν απαλλάσσουν τον κ. Καραμανλή από τις δικές του: Ηταν τομεάρχης Υποδομών στη Νέα Δημοκρατία από το 2016 και άρα είναι αδικαιολόγητα ανενημέρωτος για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας. Αν δεν πίστευε ότι αρκεί το "βαρύ" του επώνυμο για να παράγει έργο, ο κ. Καραμανλής τα τρία χρόνια που ήταν τομεάρχης Υποδομών θα έπρεπε να έχει επισκεφθεί όλους τους νομούς της Ελλάδας προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες τους και τις εκκρεμότητες.

Αν ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφθεί τη Μεσσηνία, θα είχε πληροφορηθεί μεταξύ άλλων ότι για την παραλιακή χάραξη Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη υπάρχουν γνωμοδοτήσεις, τόσο από τα δημοτικά συμβούλια όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για κατασκευή κλειστού ασφαλούς αυτοκινητόδρομου. Θα είχε μάθει επίσης ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εντάξει το έργο κατασκευής του κλειστού αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015 με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ. Τότε και μόνο τότε οι γραφειοκράτες του Υποδομών δεν θα μπορούσαν να πείσουν τόσο εύκολα τον κ. Καραμανλή πως είναι "μονόδρομος" η επιλογή Σπίρτζη για την κατασκευή ανοιχτού αυτοκινητόδρομου. Τότε και μόνο τότε ο κ. Καραμανλής δεν θα εξέθετε την κυβέρνηση Σαμαρά υιοθετώντας την επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Αυτή τη χρονική περίοδο πάντως, κανένας δεν γνωρίζει αν μελλοντικά ο κ. Καραμανλής θα αναθεωρήσει τις απόψεις του ή αν θα συνεχίσει την καταστροφική του πορεία με ολέθριες επιπτώσεις για τη Μεσσηνία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα ο κ. Καραμανλής αναγκάστηκε σε διάστημα λίγων μόνο μηνών να ζητήσει δύο φορές συγνώμη για τα λάθη του (την πρώτη γιατί φωτογραφήθηκε να οδηγεί χωρίς ζώνη ασφαλείας και τη δεύτερη γιατί αποκάλεσε "αποβράσματα" όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στο μετρό της Αθήνας). Η γενναιότητα της παραδοχής του λάθους δεν μπορεί να καλύψει την απειρία του υπουργού. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να συνειδητοποιήσει σύντομα ότι τα έργα δεν γίνονται με... επικοινωνιακές βαφές - και ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μετά από πολύπλευρη ενημέρωση και όχι εν θερμώ υπό την πίεση "πατερούληδων".

Σε κάθε περίπτωση, ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του κυβερνητικού έργου δεν μπορούν να εξαχθούν πριν τον Οκτώβριο, και ως τότε ο κ. Καραμανλής έχει την ευκαιρία και το χρόνο να ενημερωθεί πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Αν βιαστεί, αγνοώντας παντελώς τις συμβουλές και τις θέσεις του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας και νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, απλώς θα αναγκαστεί στο μέλλον να ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη από τους Μεσσήνιους.

Επί τη ευκαιρία, κλείνοντας, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο κ. Νίκας με τη στάση του προστατεύει το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά και την υστεροφημία του πρώην πρωθυπουργού περισσότερο από τους "πρόθυμους" να υιοθετήσουν τις επιλογές Σπίρτζη ως μονόδρομο για τη Μεσσηνία.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 19:29

NEWSLETTER