Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 22:07

Η οικονομία έχει πάρει τον δρόμο της

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

 Τα επόμενα χρόνια οι οικονομικές εξελίξεις στη Μεσσηνία θα είναι σημαντικότερες από τις πολιτικές και οι πολιτικοί που δεν μπόρεσαν τις τελευταίες δεκαετίες να οδηγήσουν το νομό στον δρόμο της ανάπτυξης, θα αναγκαστούν είτε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα είτε να παραδώσουν τα "σκήπτρα" σε όσους μπορέσουν να εκφράσουν καλύτερα τις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει οποιοσδήποτε παρατηρήσει τα όσα εξελίσσονται στη Μεσσηνία και στη συνέχεια ακούσει ή διαβάσει τα όσα υποστηρίζουν οι πολιτικοί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εκεί έξω στον πραγματικό κόσμο εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού αλλά και της πρωτογενούς παραγωγής, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα μίζερα βαλκανικά στάνταρ και προσφέρουν στους πελάτες τους προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα ή τις σκανδιναβικές υπηρεσίες. Ειδικά στον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας πολλοί Μεσσήνιοι επιχειρηματίες παραδίδουν μαθήματα αισθητικής και αποτελεσματικότητας προσφέροντας ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν την προβολή που τους αξίζει.

Σε αντίθεση με τη λογική της αρπαχτής που κυριάρχησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η νέα γενιά επιχειρηματιών στα χρόνια της ύφεσης δεν σταύρωσε τα χέρια βρίζοντας θεούς και δαίμονες για την έλλειψη πελατείας. Σε αντίθεση με όσους έκλαιγαν κάθε χρόνο τη μοίρα τους δηλώνοντας "κάθε πέρυσι και καλύτερα", η νέα γενιά επιχειρηματιών δούλεψε σκληρά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να κατακτήσει η οικονομία της Μεσσηνίας ένα υψηλότερο επίπεδο.

Από εδώ και πέρα λοιπόν, όσο και αν κωλυσιεργούν οι πολιτικοί, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς τα επόμενα χρόνια η Μεσσηνία θα γίνει τουριστικός προορισμός που θα φιλοξενεί ετησίως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Η αναδιάρθρωση του οικονομικού χάρτη και η αύξηση του εισοδήματος θα διαμορφώσουν ουσιαστικά τη νέα κοινωνική βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η τοπική πολιτική τάξη του 21ου αιώνα. Οποιος συνεχίσει να πηγαίνει "από τον παλιό δρόμο" (όπου υποτίθεται θα ταξίδευαν όσοι αμφισβήτησαν την αναγκαιότητα του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα - Καλαμάτα) απλώς δεν θα φτάσει στον προορισμό του.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 22:19