Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 22:15

"Apodixi Please" ή έκπτωση με... μετρητά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
"Apodixi Please" ή έκπτωση με... μετρητά

 

"Τρέχει" και φέτος και καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου η καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τίτλο "Apodixi Please".

Η καμπάνια απευθύνεται στους τουρίστες από το εξωτερικό, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα, με στόχο να τους ενημερώνει για τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές και να τους προτρέπει να ζητούν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους, σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση αρνείται να το κάνει.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν αυτοί που διαρρέουν τις παραπάνω πληροφορίες στον Τύπο είναι πραγματικά ηλίθιοι και πιστεύουν ότι έτσι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, ή αν απλώς στέλνουν και κανένα non paper στη χάση και τη φέξη για να δικαιολογήσουν τα χρήματα που παίρνουν. Ανεξάρτητα όμως από τις "φαντασιώσεις" της ΑΑΔΕ, στον πραγματικό κόσμο οι περισσότεροι αλλοδαποί επισκέπτες όχι μόνο γνωρίζουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, αλλά προσπαθούν να επωφεληθούν όσο μπορούν από το καθεστώς της ανομίας.

Συγκεκριμένα οι περισσότεροι αλλοδαποί επισκέπτες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα η τιμή με μετρητά είναι χαμηλότερη από την τιμή με ψηφιακό χρήμα και γι’ αυτό περιορίζουν στο ελάχιστο τις ψηφιακές συναλλαγές. Ακόμα και αυτοί που στη χώρα τους έχουν ξεχάσει τη μορφή των χαρτονομισμάτων λόγω της μεγάλης διάδοσης των ψηφιακών συναλλαγών, όταν έρχονται στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την κάρτα τους μόνο στα σούπερ μάρκετ και για ανάληψη από τα ΑΤΜ. Στις υπόλοιπες συναλλαγές τους χρησιμοποιούν μετρητά και παζαρεύουν την τιμή λέγοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει η... "apodixi". Μετρητά χρησιμοποιούν επίσης για να πληρώσουν το κατάλυμα που αρχικώς έκλεισαν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας αλλά στη συνέχεια ακύρωσαν την ηλεκτρονική κράτηση, όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου τούς ενημέρωσε πως θα έχουν έκπτωση 40% αν πληρώσουν με χαρτονομίσματα. Βεβαίως υπάρχουν και εκείνοι οι Ελληνες που πιστεύουν ότι οι Δυτικοί είναι όλοι έντιμοι προτεστάντες και καθολικοί που δεν παραβιάζουν το νόμο, αλλά έτσι και αλλιώς παντού υπάρχουν αιθεροβάμονες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αν είχαν έστω και ελάχιστη σχέση με την οικονομική σκέψη του μέσου Ευρωπαίου, θα γνώριζαν ότι τόσο ο Γάλλος όσο και ο Ολλανδός θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να απολαύσει περισσότερα προϊόντα και γι’ αυτό δεν έχει κανένα πρόβλημα να παζαρέψει την τιμή και την... απόδειξή του.

Ολα αυτά είναι γνωστά στους παροικούντες την... Οικονομία και μόνο οι γραφειοκράτες της ΑΑΔΕ και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αρνούνται να τα παραδεχτούν δημοσίως και να προχωρήσουν στην περαιτέρω προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σε μια κανονική χώρα το κράτος θα έδινε φορολογικά κίνητρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώνουν με κάρτες. Για παράδειγμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα μπορούσαν να απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος αν παρουσίαζαν ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 80% του μισθού ή της σύνταξής τους. Δυστυχώς όμως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκδηλώσει πραγματική πρόθεση να μειώσει τη φοροδιαφυγή και γι’ αυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαβάζουμε αστείες ανακοινώσεις για τα "κατορθώματα" της ΑΑΔΕ.

Για την ιστορία και μόνο αντιγράφουμε από τους “Financial Times” (μετάφραση euro2day.gr) το ρεπορτάζ για την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής στη Ρωσία: "Λίγα λεπτά περπάτημα από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα βρίσκεται ένα υψηλής ασφαλείας κτήριο της σοβιετικής εποχής, που στεγάζει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φορολογίας της Ρωσίας. Μέσα δεν υπάρχει τίποτα το σοβιετικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία. Στεκόμενος μπροστά σε μια τεράστια οθόνη τοίχου ο Mikhail Mishustin, επικεφαλής της υπηρεσίας ετοιμάζεται να επιδείξει τις ικανότητές της. «Πού έμεινες χθες;», ρωτά. Οταν απάντησα, το προσωπικό εστίασε στον χάρτη στο ξενοδοχείο “Budapest”. «Ηπιες καφέ;». Τότε οι υπάλληλοι παρουσίασαν τις αποδείξεις για φαγητό και ποτά που έκοψε το ξενοδοχείο το περασμένο βράδυ. «Κοίτα πωλήθηκαν τρεις καπουτσίνο, ένας εσπρέσο και ένας λάτε. Ενας εξ αυτών είναι δικός σου», δήλωσε μεγαλοπρεπώς. Είχε δίκιο.

Αυτό είναι το μέλλον της φορολογικής διοίκησης, ψηφιακό, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς επιστροφές φόρου. Οι αρχές λαμβάνουν τις αποδείξεις για κάθε συναλλαγή στη Ρωσία, από την Αγία Πετρούπολη έως το Βλαδιβοστόκ, εντός 90 δευτερολέπτων. Οι πληροφορίες αποκάλυψαν λάθη, αποφυγή και απάτες στη συλλογή του φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αυξήσει τα έσοδα πιο γρήγορα από τη γενικότερη απόδοση της ρωσικής οικονομίας.

Το νέο σύστημα είναι εστιασμένο περισσότερο στους καταστηματάρχες απ' όσο στους ολιγάρχες. Η Ρωσία έχει ακόμα φτωχές επιδόσεις στις διεθνείς κατατάξεις σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, βρίσκεται μόλις στην 138η θέση μεταξύ 180 χωρών στον δείκτη της Transparency International, με τις ανησυχίες να περιλαμβάνουν το νεποτισμό, την έλλειψη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και το μεροληπτικό δικαστικό σώμα. Μειώνοντας όμως τη φοροδιαφυγή μεταξύ των Ρώσων και αποκαλύπτοντας διεφθαρμένους υπαλλήλους της Εφορίας επιτεύχθηκε η αύξηση των εσόδων και η εκκαθάριση του συστήματος".

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 22:18

NEWSLETTER