Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 14:10

Το κρίσιμο μέγεθος των καταλυμάτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το κρίσιμο μέγεθος των καταλυμάτων

Η αυγουστιάτικη κίνηση στους δρόμους της Μεσσηνίας, αν και αποτελεί προμήνυμα αισιοδοξίας, δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη μελλοντική τουριστική ανάπτυξη του νομού - καθώς το έλλειμμα των ξενοδοχειακών κλινών είναι δύσκολο να εξαλειφθεί την επόμενη πενταετία.

Σε μια ιδανική περιφέρεια, το έλλειμμα των ξενοδοχειακών κλινών θα βρισκόταν στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας, αλλά στην Πελοπόννησο υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι δεν κατέθεσαν ούτε μία τεκμηριωμένη πρόταση (με κοστολογημένα στοιχεία και σαφές χρονοδιάγραμμα) για την επίλυση του προβλήματος. Εννοείται βέβαια ότι σε μια κανονική περιφέρεια τα 49 στρέμματα της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα θα είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες για την κατασκευή ξενοδοχείων με εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αλλά στη μεσσηνιακή σοβιετία δεξιοί και αριστεροί πολιτικοί προτιμούν να ”αγοράζουν” ψήφους “πουλώντας” επιδόματα και διορισμούς σε ανέργους.

Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες των πολιτικών, η τεχνολογία και η αγορά εξακολουθούν να ξεπερνούν τα εμπόδια των κρατικιστικών αντιλήψεων και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη του επόμενου ενάρετου οικονομικού κύκλου. Για παράδειγμα, οι ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού δεν προκάλεσαν μόνο την επανάσταση της Airbnb, αλλά θέτουν και τις βάσεις για τη μελλοντική πώληση των αγροτικών προϊόντων απευθείας στον καταναλωτή, χωρίς παρασιτικούς μεσάζοντες.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες αντιλήφθηκαν καθυστερήμενα την Airbnb και άρχισαν να ασχολούνται με αυτή τη νέα αγορά που δημιουργήθηκε όταν συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να τη... φορολογήσουν. Αντιθέτως όμως με τους τοπικούς άρχοντες, οι Μεσσήνιοι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιλήφθηκαν έγκαιρα τις αλλαγές - και έτσι δημιούργησαν γρήγορα τις υποδομές που μπορούν ημερησίως να φιλοξενήσουν χιλιάδες επισκέπτες, σε ένα νομό που έχει έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών και ταυτόχρονα χαμηλές πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες...

Αν οι τοπικοί άρχοντες μπορούσαν να διαβάσουν τα αριθμητικά δεδομένα, θα αντιλαμβάνονταν ότι η χαμηλή πληρότητα οφείλεται κυρίως στο ίδιο το έλλειμμα κλινών, καθώς τουρ-οπερέιτορ και αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν στη διάθεσή τους το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται για να φέρουν περισσότερους επισκέπτες στη Μεσσηνία. Για παράδειγμα: Ακόμα και αν ήθελαν να έρθουν 200.000 επισκέπτες το Σεπτέμβριο δεν υπάρχουν κλίνες στη Μεσσηνία, κι έτσι οι τουρ οπερέιτορ και οι αεροπορικές εταιρείες πάνε σε άλλους προορισμούς. Για του λόγου το ασφαλές, μια ματιά στον αριθμό των επισκεπτών και στην πληρότητα των ξενοδοχείων στην Κρήτη θα πείσει και τον πιο δύσπιστο αναγνώστη για την ανάγκη να δημιουργηθεί στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο το κρίσιμο μέγεθος κλινών, που θα επιτρέψει την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

Από εκεί και πέρα, αν και εφόσον φτάσει η Πελοπόννησος το τουριστικό ΑΕΠ της Κρήτης, τόσο η ευημερία των Πελοποννήσιων όσο και η διανομή του εισοδήματος θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό συμβολής των τοπικών προϊόντων στο συνολικό ΑΕΠ. Αν οι μεσσηνιακές ταβέρνες συνεχίσουν να μαγειρεύουν με ηλιέλαιο Ουκρανίας, και τον Αύγουστο να πωλούνται μόνο ντομάτες Πολωνίας, προφανέστατα η αύξηση του συνολικού εισοδήματος θα είναι μικρότερη από την αύξηση που θα επέφερε η διάθεση τοπικών προϊόντων στους επισκέπτες.

Με απλά λόγια: Ο επισκέπτης από την άκρη του κόσμου, όχι μόνο είναι διατεθειμένος να πληρώσει ακριβότερα μια σαλάτα με ντόπια ντομάτα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά θα βαθμολογήσει και με άριστα το μαγαζί που την πουλά στο TripAdvisor, στην Google και στο Facebook.

Και στη νέα οικονομία, επιβιώνει μόνο όποιος έχει υψηλή βαθμολογία στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι υπόλοιποι φαντασιώνονται νέες επιδοτήσεις, κλείσιμο συνόρων και προστατευτισμό. Προσωπικά, ζω για να... δω και βαθμολογίες δημάρχων και περιφερειαρχών σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 13:26

NEWSLETTER