Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 13:13

Ποιος φταίει για το έλλειμμα στέγης;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ποιος φταίει για το έλλειμμα στέγης;

 

 

Λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησαν τα καθιερωμένα σπαραξικάρδια ρεπορτάζ για το έλλειμμα φοιτητικής στέγης, διανθισμένα με κατάρες για την Airbnb που αυξάνει τα ενοίκια.

Αν ασπαστούμε το δόγμα της παλαβής οικονομίας, θα πρέπει να πιστέψουμε ότι σήμερα για τα ακριβά ενοίκια ευθύνεται η Airbnb, παλιότερα οι μετανάστες, νωρίτερα οι φοιτητές και στα μέσα του 20ού αιώνα οι... Αρκάδες, που άφησαν τα χωριά τους και ήρθαν στην Καλαμάτα για να βρουν εργασία.

Στην πραγματικότητα όμως τα ακριβά ενοίκια δεν οφείλονται στην υπερβάλλουσα ζήτηση αλλά στο έλλειμμα προσφοράς στέγης, για την οποία ευθύνεται κυρίως η κρατική πολεοδομική πολιτική και η κατάρρευση του κλάδου της οικοδομής εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζουμε ότι η σύνταξη των πολεοδομικών μελετών της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Ασπροχώματος ξεκίνησε πριν 25 χρόνια και κανένας δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι με ρυθμούς χελώνας προχωρά και η πράξη εφαρμογής της Κηπούπολης, ενώ η οικιστική επέκταση που προβλέπεται από το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα και πολιτική βούληση.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι τα σαΐνια του υπουργείου Οικονομικών και τα λαμπρά μυαλά των Βρυξελλών είχαν τη φαεινή ιδέα εν μέσω οικονομικής ύφεσης να επιβάλουν τον ΕΝΦΙΑ και να δώσουν τη χαριστική βολή τόσο στον κλάδο της οικοδομής όσο και στην αγορά των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ κατέστησε ασύμφορη την κατοχή ακίνητης περιουσίας και δεκάδες μικροϊδιοκτήτες που είχαν επενδύσει σε σπίτια και διαμερίσματα τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής άρχισαν να ψάχνουν αγοραστές για να τα πουλήσουν. Ευτυχώς οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέτρεψαν το κλίμα απαισιοδοξίας, ενώ οι επισκευές των κατοικιών ανέστησαν την οικοδομική δραστηριότητα.

Σε μια κανονική χώρα λοιπόν οι κοινωνικοί εταίροι θα πίεζαν το κράτος να αλλάξει την πολεοδομική νομοθεσία, προκειμένου να κατασκευαστούν καινούργιες κατοικίες. Στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα για όλα φταίει η... Airbnb.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 13:15

NEWSLETTER