Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 13:24

Αρχίζουν τα δύσκολα για το Θανάση Βασιλόπουλο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

 

Πλησιάζοντας στο τέλος της τρίτης θητείας του δήμαρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, όπως είναι αναμενόμενο και λογικό, τα φώτα της δημοσιότητας θα αρχίσουν να στρέφονται προς το διάδοχό του Θανάση Βασιλόπουλο και στα σχέδια του για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Μέχρι σήμερα, όχι μόνο οι πολίτες αλλά και οι δημοσιογράφοι, ενώ γνωρίζουν καλά τον κ. Βασιλόπουλο ως αντιδήμαρχο, δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα ούτε για το πώς οραματίζεται την Καλαμάτα, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει το δήμο.

Ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας, τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και μετά την εκλογή του, επέλεξε να πολιτευτεί κρατώντας χαμηλούς τόνους, γνωρίζοντας ότι τυχόν υπερέκθεσή του θα τον έφερνε αντιμέτωπο είτε με τον συγκεντρωτικό Παναγιώτη Νίκα είτε με τους σκληρούς πολέμιους του απερχόμενου δημάρχου. Συγκεκριμένα, αν ο κ. Βασιλόπουλος υπερεκθείαζε το έργο της δημοτικής αρχής, κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τους δηλωμένους εχθρούς του κ. Νίκα, αλλά και με τους νεοδημοκράτες που ενώ δεν εκδηλώνονται, στην πραγματικότητα δεν θέλουν ούτε να ακούν το όνομα του Μανιάτη πολιτικού. Αν αντιθέτως ο κ. Βασιλόπουλος ασκούσε έστω και ίχνος κριτικής στην απερχόμενη δημοτική αρχή, κινδύνευε να δυσαρεστήσει τον κ. Νίκα και να υποστεί τις απρόβλεπτες επιπτώσεις που θα είχε μια σύγκρουση με τον μακροβιότερο δήμαρχο της Καλαμάτας.

Ο κ. Βασιλόπουλος, πράττοντας σοφά πολιτικά, επέλεξε το δρόμο της σιωπής, καθώς ήξερε ότι το κυρίαρχο κύμα της Νέας Δημοκρατίας αρκούσε για τον φέρει στη θέση του δήμαρχου. Το δρόμο της σιωπής επέλεξε και μετά την εκλογή του, αφού γνώριζε ότι θα χρεωνόταν ασύμμετρα μια δημόσια διαφωνία με τον απερχόμενο δήμαρχο. Προτίμησε λοιπόν να προετοιμαστεί σιωπηλά για την ανάληψη των καθηκόντων του, χωρίς να έχει δώσει υποσχέσεις σε κανέναν.

Κάπου εδώ όμως σταματά ο ευχάριστος περίπατος του νέου δημάρχου και αρχίζουν τα πολύ δύσκολα, καθώς μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλόπουλος θα αντιμετωπίσει από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του, όχι μόνο τη σύγκριση με τον κ. Νίκα, αλλά και την υποψία πως ο απερχόμενος δήμαρχος θα συνεχίσει ουσιαστικά να διοικεί την Καλαμάτα από τη θέση του περιφερειάρχη. Ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να κόψει αναίμακτα τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με τον απερχόμενο, και ταυτόχρονα να πείσει τους δημότες και τους υπαλλήλους του δήμου ότι έχει υλοποιήσιμο όραμα για την Καλαμάτα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι αρκεί να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες αναπλάσεις για να χαρακτηριστεί πετυχημένος δήμαρχος. Προσωπικά στοιχηματίζω ότι θα επιχειρήσει (όπως κάθε φιλόδοξος πολιτικός) να βάλει τη σφραγίδα του στην πόλη - και από την έκβαση αυτής της προσπάθειας θα κριθούν πολύ περισσότερα από όσα ήταν ορατά κατά την προεκλογική και τη μεταβατική περίοδο.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 13:26