Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 12:20

Η αποτελεσματικότητα του ανταγωνιστικού διαλόγου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η αποτελεσματικότητα του ανταγωνιστικού διαλόγου

 

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας του "ανταγωνιστικού διαλόγου", καλό είναι να θυμηθούμε μια είδηση της 30ής Ιουλίου 2013: "Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για διάστημα 28 ετών".

Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά ούτε καν έχει προχωρήσει η κατασκευή των εργοστασίων που προβλέπει η σύμβαση. Αν μάλιστα επαληθευτεί ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας που υποστηρίζει ότι ούτε τα οικόπεδα δεν έχουν εξασφαλιστεί, ενδέχεται η κατασκευή των μονάδων να ξεκινήσει 7 ή 8 χρόνια μετά την ανακήρυξη του αναδόχου.

Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου; Μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης που κέρδισε τις εκλογές του 2014 έχοντας "σημαία" την ανακήρυξη του αναδόχου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μεγάλη χαμένη είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αφού έξι χρόνια μετά την ανακήρυξη του αναδόχου τα σκουπίδια είτε πνίγουν πόλεις και οικισμούς είτε καταλήγουν σε ρέματα και "εξυγιασμένες" χωματερές.

Ας κάνουμε τώρα μια προβολή του "ανταγωνιστικού διαλόγου" στη διαγωνιστική διαδικασία για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και ας υποθέσουμε ότι όλα θα πάνε... δεξιά και ότι ο ανάδοχος θα ανακηρυχθεί το 2020. Με δεδομένο ότι ο ανάδοχος μπορεί να αλλάξει ακόμα και τη χάραξη αν κρίνει ότι είναι ασύμφορη ή τεχνικά αδύνατη η προβλεπόμενη από την υπάρχουσα ΜΠΕ, δεν χρειάζεται να είστε μηχανικός για να καταλάβετε πότε θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Αν και εφόσον βεβαίως ξεκινήσουν για όλο το έργο και δεν γίνει τελικώς ένα πολύ μικρό τμήμα του.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 12:21