Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 12:51

Αγροτικό αυτοκίνητο σε αρχαίο μνημείο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Αγροτικό αυτοκίνητο σε αρχαίο μνημείο

Πριν λίγες μέρες ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebok τη φωτογραφία ενός αγροτικού αυτοκινήτου που έχει σταθμεύσει πάνω στην αρχαία κρήνη Κλεψύδρα με το εξής σχόλιο:

"Αρχαία Μεσσήνη. Ενα κόκκινο Mazda παρκαρισμένο σταθερά μπροστά στην αρχαία κρήνη Κλεψύδρα(!), μνημείο σημαντικό του ευρύτερου κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, το οποίο αναφέρει ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) σε σχέση με το λούσιμο του Διός βρέφους με το νερό της κρήνης από τις Νύμφες Νέδα και Ιθώμη. Αμέσως πάνω από την κρήνη Κλεψύδρα βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι Αγιος Γιάννης Ριγανάς, σημαντικότατο θρησκευτικό μνημείο, κάτω από το οποίο, σε ανασκαφή που πραγματοποίησα το 1989 αποκαλύφθηκε ιερό του ποτάμιου θεού των υδάτων Αχελώου, χρονολογούμενο από τον 8ο αι. π.Χ., σύγχρονο με το ιερό του Δία Ιθωμάτα στην κορυφή της Ιθώμης. Σημειωτέον ότι το μονίμως παρκαρισμένο εκεί όχημα φράσσει και έναν πεζόδρομο που οδηγεί σε κατοικίες. Πώς να χαρακτηρίσει κανείς την πράξη του Μεσσήνιου αυτού ανδρός, ιδιοκτήτου του ερυθρού οχήματος με εμφανή τον αριθμό κυκλοφορίας, θράσος, μαγκιά, πρόκληση; Πάντως δεν πρόκειται περί άγνοιας διότι του έχουν γίνει επανειλημμένως συστάσεις. Διερωτώμαι, πώς είναι δυνατόν να ανέχονται οι πέριξ οικούντες, όλες οι αρμόδιες αρχές του τόπου, συμπεριλαμβανομένης της Τροχαίας, την προφανή αυτή προσβολή στα αρχαία μνημεία και στην αισθητική του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Είναι δυνατό να έχει χορηγηθεί στον άνθρωπο αυτό δίπλωμα οδήγησης;".

Δεν θα επιχειρήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις που θέτει ο καθηγητής. Ετσι και αλλιώς έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα για τη νοοτροπία και την απάθεια, με την οποία αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Νεοέλληνες τόσο την παρανομία όσο και την καταστροφή των μνημείων. Απλώς αναδημοσιεύω το σχόλιο του κ. Θέμελη μπας και φιλοτιμηθεί κάποιος υπεύθυνος να σταματήσει το διαρκές έγκλημα.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 13:05