Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 18:26

«Απογοητευμένοι» υποψήφιοι στα κάγκελα του... Facebook

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
«Απογοητευμένοι» υποψήφιοι στα κάγκελα του... Facebook

Πολλοί από τους χιλιάδες υποψηφίους που στελέχωσαν τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια και απέτυχαν να εκλεγούν έχουν ανέβει απογοητευμένοι στα κάγκελα των κοινωνικών δικτύων, και ενώ πετροβολούν τους αντιπάλους τους τελικώς πετυχαίνουν τη... δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα αρνούνται να αποδεχθούν τη λαϊκή ετυμηγορία και την εκλογική τους αποτυχία, άλλοτε κατηγορώντας για ανωριμότητα τους ψηφοφόρους και άλλοτε καταγγέλλοντας σκοτεινά κέντρα συνωμοσίας που διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα πριν στηθούν οι κάλπες.

Οι... "Απογοητευμένοι" ουσιαστικά αναπαράγουν σε τοπικό επίπεδο τις ιδεοληψίες των "Αγανακτισμένων", που έβλεπαν σκοτεινά κέντρα και συνωμοσίες πίσω από τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω της απλής αναλογικής, συμμετείχαν περισσότεροι συνδυασμοί από κάθε άλλη φορά, αφού πολλοί υποψήφιοι πίστεψαν ότι είναι εύκολη η εκλογή τους. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που πρόβαραν και κοστούμι... αντιδημάρχου ή αντιπεριφερειάρχη, επειδή οι αναρτήσεις τους πήραν χιλιάδες likes στα κοινωνικά δίκτυα. Την ίδια περίοδο οι έμπειροι υποψήφιοι, επειδή γνώριζαν ότι οι ψηφοφόροι "πολιτεύονται" από την πλευρά τους τάζοντας σταυρό σε όποιον τον ζητάει, συνέχιζαν απερίσπαστοι την προεκλογική τους πορεία αφήνοντας τους "νεοφώτιστους" να ψαρεύουν likes στο Facebook.

Κάπως έτσι εκλέχτηκαν κυρίως όσοι γνωρίζουν πως οι ψήφοι δεν χαρίζονται, ενώ απέτυχαν όσοι θεώρησαν πως αρκούν μερικές εκατοντάδες likes για να γίνει κάποιος αντιδήμαρχος ή αντιπεριφερειάρχης. Σε συνθήκες πολιτικού εργαστηρίου, η εκλογική αποτυχία θα έπρεπε να οδηγεί αρχικώς σε περίσκεψη και στη συνέχεια σε αναθεώρηση των απόψεων που οδήγησαν στην ήττα. Στην πραγματική ζωή όμως η "απώλεια της έδρας" οδηγεί στα πέντε στάδια του πένθους, που σύμφωνα με την Kubler-Ross είναι άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, θλίψη και αποδοχή.

Οσοι στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια με στόχο να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, αποδέχτηκαν την εκλογική αποτυχία τους και επέστρεψαν στην κανονικότητα της καθημερινής ζωής. Οσοι όμως είχαν επενδύσει στο κοστούμι του... αντιδημάρχου έχουν μείνει στο στάδιο του θυμού και πετροβολούν από τα κοινωνικά δίκτυα πρόσωπα και θεσμούς. Κάνοντας το ίδιο λάθος που έκαναν και την προεκλογική περίοδο, "ψαρεύουν" likes χρησιμοποιώντας ολοένα και πιο ακραίες φράσεις, ολοένα και πιο αντιδημοκρατικά συνθήματα. Και όπως την περίοδο των "Αγανακτισμένων", έτσι και τώρα, πολλοί είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πολιτική τους, αλλά ελάχιστοι τη δημοκρατία.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 18:28

NEWSLETTER