Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 12:56

Μάχη με... ανεμόμυλους ή αρκούν τα έσοδα του ΦΠΑ;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Μάχη με... ανεμόμυλους ή αρκούν τα έσοδα του ΦΠΑ;

Το 2017 η Ελλάδα έχασε 7,4 δισ. ευρώ σε έσοδα από ΦΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με δεδομένο ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ δεν ξεπερνούν τα 3,3 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι μόνο τα... διαφυγόντα έσοδα του ΦΠΑ είναι διπλάσια από τα έσοδα του φόρου που η θέσπισή του "γκρέμισε" την κυβέρνηση Σαμαρά και παραλίγο να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ουσιαστικά, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα διαφυγόντα έσοδα του ΦΠΑ επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν λάθος επιλογή η επιβολή του ΕΝΦΙΑ - και ότι η αύξηση των δημόσιων εσόδων χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των φορολογούμενων μπορεί να γίνει μόνο με επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών (τραπεζικές κάρτες, e-banking κ.λπ.) και με απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ. Δυστυχώς όμως η Πολιτεία - Δον Κιχότης προτιμά να πολεμάει με ανεμόμυλους, αντί να ακούσει τη ρεαλιστική φωνή του Σάντσο Πάντσα που υποστηρίζει ότι είναι ανέφικτος ο ουσιαστικός έλεγχος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην πραγματικότητα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνει ελέγχους για τα μάτια του κόσμου και στη συνέχεια ανακοινώνει τα αποτελέσματα ελπίζοντας να τρομάξει όσους φοροδιαφεύγουν. Εννοείται ότι κανένας φοροφυγάς δεν τρομάζει, αφού όλοι γνωρίζουν πως οι "ανακοινώσεις-σκιάχτρα" είναι για τα μάτια του κόσμου, και ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται θα... ρυθμιστούν με επόμενη υπουργική απόφαση και τελικά δεν θα πληρωθούν ποτέ.

Η Πολιτεία, αν πραγματικά θέλει να μειώσει τη φοροδιαφυγή (γιατί υπάρχει και ενδεχόμενο να μην επιθυμεί ένα πραγματικά αδιάβλητο σύστημα που θα μείωνε στο ελάχιστο τις πελατειακές σχέσεις), θα πρέπει αύριο κιόλας να αφήσει αφορολόγητο το εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο κάτω από 300.000 ευρώ και το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Αφορολόγητο έως 50.000 ευρώ θα "χτίζουν" επίσης μισθωτοί και συνταξιούχοι, αρκεί να κάνουν ηλεκτρονικά το 80% τουλάχιστον των αγορών τους. Τέλος, θα πρέπει να δίνεται κίνητρο και στους αλλοδαπούς τουρίστες (π.χ. με επιστροφή μέρους της δαπάνης μέσω ειδικής ταξιδιωτικής κάρτας) για ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Με απλά λόγια: Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στην είσπραξη του ΦΠΑ, αντί να κυνηγάει ανεμόμυλους με δειγματοληπτικούς ελέγχους της τάξης του 0,01%. Ετσι κι αλλιώς είναι πιο δίκαιο να πληρώνουν μεγαλύτερο ΦΠΑ 30 εκατομμύρια επισκέπτες, παρά να επιβαρύνονται μέχρι τελικής πτώσης τα συνήθη υποζύγια.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 12:56

NEWSLETTER